Videospeler inladen...

Luchtverkeersleiders uit Duitsland helpen luchthaven Luik uit de nood om problemen bij Skeyes op te vangen

Duitse luchtverkeersleiders zullen er vannacht mee voor zorgen dat het vliegverkeer van en naar de luchthaven van Luik mogelijk blijft. Zij zullen vanuit Duitsland de vluchten mee begeleiden. De controletoren in Luik blijft wel bemand door Belgische luchtverkeersleiders van Skeyes.

De luchthaven van Luik lag gisterennacht opnieuw enkele uren plat door een onderbezetting bij de luchtverkeersleiders van Skeyes. Daar vertrekken en landen elke nacht zowat 100 vliegtuigen, vooral vrachtverkeer. Om het vliegverkeer vannacht te kunnen garanderen, wordt de hulp ingeroepen van luchtverkeersleiders uit Duitsland.

Zij zullen vanuit Duitsland vluchten op grotere hoogte mee begeleiden, waardoor er elk uur zes vliegtuigen op de luchthaven van Luik kunnen landen of opstijgen. Voorlopig springen de Duitse luchtverkeersleiders enkel vannacht in, tussen half twee en half vijf. De controletoren in Luik blijft wel gewoon bemand door Belgische luchtverkeersleiders van Skeyes.

Ook de komende nachten zullen de Belgische luchtverkeersleiders in Luik nog kunnen samenwerken met hun Duitse collega's. Al gaat het vooral om een tijdelijke oplossing zegt Kurt Callaerts van de christelijke vakbond ACV Transcom.

"Dit is een noodmaatregel om de continuïteit te waarborgen die al een aantal jaren op tafel ligt en nu wordt uitgevoerd. Op die manier krijgt de luchthaven van Luik toch een beetje ademruimte."

De cargobedrijven op Liège Airport hebben volgens de luchthavenuitbater al meer dan 20 miljoen euro verlies geleden door de werkonderbrekingen. In dat getal zijn gevolgkosten niet meegerekend, zoals de extra uren bijvoorbeeld bij de transportbedrijven of leveranciers, meldt de luchthaven in een persbericht. Sommige bedrijven hebben ook interimcontracten stopgezet of tijdelijke werkloosheid ingeroepen, aldus de luchthaven.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen