Videospeler inladen...

Massa volk verwacht aan de kust, maar nu al in zee zwemmen is "veel te gevaarlijk"

Meteorologen hebben mooi weer aangekondigd voor het paasweekend, met temperaturen boven de 20 graden. Aan zee wordt dan ook veel volk verwacht. De NMBS zet daarom extra treinen in. Maar wie in de verleiding zou komen om nu al in zee te zwemmen, denkt maar beter 2 keer na. Want er zijn nog geen redders op het strand en het water zelf is nog veel te koud. 

"Nu al in zee zwemmen is veel te gevaarlijk", zegt Daphné Dumery, die naast burgemeester van kustgemeente Blankenberge ook voorzitter van de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV) is. "Als iemand de moed al zou hebben om met blote voeten in het water te gaan, dan zal die merken dat het water nog heel koud is".     

Wie nog maar tot aan de knieën in het water gaat, loopt ernstige gezondheidsrisico's, aldus Dumery. "Voor de bloedcirculatie en het hart is het niet aan te raden nu al in het water te gaan."

Geen redders

Bovendien zijn er ook nog geen redders aan de kust. Die zullen er maar eerst zijn vanaf 1 mei. "Organisatorisch is het heel moeilijk om nu al reddersposten in te richten", verklaart Dumery. "Sommige gemeenten hebben vaste ploegen, maar de meeste werken met jobstudenten die eerst nog moeten worden opgeleid. Nu al genoeg mensen vinden die de nodige ervaring hebben, is niet evident."

Wie dit weekend toch iemand in zee in moeilijkheden ziet geraken, kan volgens Dumery het best de hulpdiensten bellen op het nummer 112. Die zijn dit weekend paraat om in geval van onheil uit te rukken en mensen uit het water te helpen. 

Extra treinen

Vanaf vandaag rijden er meer treinen naar de kust, meldt de NMBS. Er worden dertig extra treinen ingezet waardoor er zo'n 25.000 extra plaatsen bijkomen. Tijdens het paasweekend reis je goedkoper met het weekendtarief, hiervoor betaal je de helft van de normale prijs. Met zo'n biljet kan je heen en weer reizen naar gelijk welke plaats in België.

Herbekijk hieronder de reportage in "Karrewiet":

Videospeler inladen...

Meest gelezen