Mysterie in Oudenaarde: waar broeden de slechtvalken?

In Oudenaarde is een broedend koppel slechtvalken vermist, net nu de eieren zouden moeten gaan uitkomen. Al enkele jaren broedt er een koppeltje op de toren van de Sint-Walburgakerk, maar die staat dit jaar in de steigers. De stad plaatste een tijdelijke nestkast op het dak van het ziekenhuis, maar die is leeg gebleven. Waar de slechtvalken dan wel broeden, is voorlopig een raadsel. Volgens kenners zijn ze wel ergens in de buurt.

Door de restauratiewerken aan de Sint-Walburgakerk in Oudenaarde is de gebruikelijke nestkast dit jaar niet toegankelijk voor de slechtvalken. De stad liet een tijdelijke nestkast installeren op het dak van het AZ Oudenaarde. Ze hoopten dat het koppel zich daar zou nestelen, maar dat is niet gebeurd. Alles was nochtans klaar en er was ook een webcam voorzien. 

Prooien in de bek

De slechtvalken moeten ergens anders broeden, zegt verantwoordelijke Gunther Groenez bij Radio 2 Oost-Vlaanderen: "Ik zie ze geregeld vliegen over de stad, maar heb nog niet kunnen achterhalen waar ze naartoe vliegen om de eieren te bebroeden. Wellicht zijn er al kuikens. Ik zie ze soms met prooien in de bek overvliegen."

Het is de bedoeling om de leden van de Oudenaardse vogelwerkgroep in te schakelen om hun broedplaats te vinden. "Als we met enkele mensen kunnen zien waar ze precies naartoe vliegen met hun prooien, moeten we snel de broedplek ontdekken." Ook tips van gewone inwoners zijn meer dan welkom. 

De ongebruikte nestkast op het dak van het AZ Oudenaarde

Foto: de nestkast op het dak van het AZ Oudenaarde is leeg gebleven.

kasto80

Meest gelezen