Videospeler inladen...

N-VA-lijsttrekker Jan Jambon: “Index niet afschaffen maar loonvorming moet op sectorniveau”

“Wij zeggen niet dat de index moet afgeschaft worden.” Dat heeft N-VA-lijsttrekker Jan Jambon gezegd in “Terzake”.  De Vlaams-nationalisten willen de loonvorming wel hervormen, voegde Jambon eraan toe. “Wij willen de loonvorming op het niveau van de sectoren en de bedrijven brengen, want er is enorm veel verschil tussen de sectoren.”

In de aanloop naar de verkiezingen van 26 mei heeft de N-VA vandaag haar sociaal-economische programma voorgesteld. Daarin stellen de Vlaams-nationalisten een federale begroting in evenwicht voorop, een doel dat ze de afgelopen regeerperiode geenszins hebben kunnen bereiken. 

Om dat doel nu wel te kunnen bereiken, moeten volgens de N-VA meer mensen langer werken - vooral in Wallonië en Brussel - en mag de nieuwe regering zeker niet meer geld uitgeven dan er binnenkomt. 

In “Terzake” herhaalde Jambon die kernboodschap en richtte zijn pijlen naar de man aan de andere kant van de tafel: Groen-lijsttrekker Kristof Calvo. “De begroting moet op orde en we moeten vooral zien dat we geen belastingtrein moeten ondergaan.” 

“Belastingtrein”

“Als je de programma’s analyseert van de groene vrienden (Groen, red.) en rood (SP.A, red.). Als zij de grootste politieke familie worden, zal er een grote belastingtrein op ons afkomen van vermogensbelastingen, vermogenswinstbelastingen, belastingen op bedrijfswagens, CO2-uitstoot, vliegreizen… De trein is oneindig lang”, zei Jambon.

“En om wat te bereiken? Om klimaatmaatregelen die globaal niets te veranderen.” Als alternatief stelt Jambon daar een beleid tegenover waarbij de economie “een boost krijgt in plaats van een krimp”.

In een reactie stelt Groen-lijsttrekker Kristof Calvo dat hij het goed vindt dat de N-VA nu zijn kaarten op tafel legt middels een sociaal-economische programma. Iets wat Groen de N-VA vorige maand voordeed door een doorgerekend klimaatplan te presenteren.

“Niet all the way”

Calvo beaamt dat de lat in België hoger moet liggen en verwijst er fijntjes naar dat Jambon de afgelopen jaren zelf aan het roer heeft gezeten, als grootste partij in de regering-Michel. Jambon geeft toe dat de regering waar hij tot eind vorig jaar deel van uitmaakte niet “all the way” is gegaan om een begroting in evenwicht te bereiken.

Jambon roept daarvoor verzachtende omstandigheden in: “We hebben intussen een asiel- en terreurcrisis het hoofd moeten bieden en we hebben de brexit moeten opsoppen.” Maar desondanks spreekt Jambon van een meer dan positieve balans. “De belastingen zijn met 8 miljard gedaald, we hebben 220.000 jobs gecreëerd en de minimumuitkeringen zijn omhoog gegaan.”

Index?

Het debat eindigde met een confrontatie over de index. In het verleden heeft de N-VA gesteld dat de partij het systeem van automatische aanpasingen van de lonen bij inflatie wil afschaffen en vervangen door overleg op bedrijfsniveau.

Daar verwijst ook Kristof Calvo nog eens naar. “De N-VA heeft in zijn programma staan, als één van de belangrijkste sociaal-economische hervormingen, om de automatische indexering af te schaffen.” Hiervoor verwijst Calvo ook naar het antwoord dat de N-VA heeft gegeven voor de Stemtest van VRT NWS.

Op de stelling “de lonen mogen niet meer automatisch aan de prijsstijgingen worden aangepast (index)”, antwoordde de N-VA dat de partij het hiermee eens was. Volgens Calvo zou de afschaffing van de index een enorme belastingverhoging betekenen.

“Wij zeggen niet dat de index moet afgeschaft worden”, zegt Jan  Jambon stellig in zijn antwoord. De N-VA wil wel de loonvorming hervormen, voegt Jambon eraan toe. “Wij willen de loonvorming op het niveau van de sectoren en de bedrijven brengen, want er is enorm veel verschil tussen de sectoren. Er zijn sectoren die het goed doen en daar moeten de werknemers van kunnen profiteren.”

Bij de vorige verkiezingscampagne, in het voorjaar van 2014, had N-VA-voorzitter Bart De Wever gezegd dat zijn partij de index wil behouden voor uitkeringen en pensioenen, maar wilde afschaffen voor gewone salarissen.

Ook Johan Van Overtveldt, die later minister van Financiën zou worden namens de partij zei toen dat "onze vorm van indexering absoluut moet worden herzien" omdat "het huidige systeem waarbij de lonen automatisch stijgen, betekent dat de levensduurte minuut per minuut wordt gevolgd. Dat is niet houdbaar." 

Meest gelezen