Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Noord-Korea test "nieuw tactisch wapen", wellicht korteafstandsraket

Noord-Korea heeft naar eigen zeggen een nieuwe wapentest uitgevoerd. Het zou gaan om een nieuw type tactisch wapen. Het is de eerste test na de mislukte topontmoeting tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump.

Kim Jong-un woonde de wapentest naar verluidt zelf bij. Om welk wapen het precies gaat, is niet helemaal duidelijk. Noord-Korea heeft het over een nieuw tactisch wapen, met een "krachtige raketkop". Wellicht gaat het om een korteafstandsraket en dus niet om een van de verboden middellange- of langeafstandsraketten, die de Verenigde Staten als een bedreiging zien. Toch wil Noord-Korea met de test aantonen dat het doorzet met zijn wapenprogramma.

Het gaat om de eerste test sinds de mislukte top tussen Kim Jong-un en de Amerikaanse president Trump in februari in Vietnam. Trump brak de top toen vervroegd af omdat Kim Jong-un niet wilde ingaan op de eisen van de Amerikaanse president. Trump had een aantal precieze stappen opgesomd die zouden moeten genomen worden in het denucleariseringsproces. Voor de Noord-Koreanen gingen die te ver, maar ze vroegen wel om de economische sancties tegen hun land op te heffen.

Ondanks de mislukte top, lieten beide leiders achteraf wel verstaan dat de relaties goed blijven en een derde ontmoeting zeker niet uitgesloten wordt. Er zou ook sprake zijn van een ontmoeting tussen Kim Jong-un en de Russische president Vladimir Poetin, volgende week in Vladivostok.

Kim Jong-un en Donald Trump tijdens hun laatste ontmoeting in februari in Vietnam.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen