2019 Chesnot

Ook Gents bouwbedrijf wil steentje bijdragen aan restauratie Notre-Dame

Een Gents bouwbedrijf is geïnteresseerd om een deel van de restauratiewerken aan de Parijse Notre-Dame voor zijn rekening te nemen. "Het is natuurlijk niet de bedoeling om heel het project op ons te nemen, maar als de uitvoeringstijd zo kort is, kan er in Frankrijk misschien een gebrek aan capaciteit zijn. En dan zijn we zeker kandidaat", zegt zaakvoerder Johan Van Wassenhove aan VRT NWS.

De brand in de Notre-Dame veroorzaakte heel wat schade aan de Parijse kathedraal. Het volledige dak is verwoest en ook de 19e-eeuwse vieringstoren is volledig verdwenen. De Franse president Emmanuel Macron heeft beloofd om de kathedraal binnen de vijf jaar weer volledig herop te bouwen.

Die restauratiewerken zullen allicht voor het grootste deel door Franse bedrijven of groepen worden uitgevoerd, maar ook het Gentse bouwbedrijf Denys heeft interesse om een deel van de werkzaamheden voor zijn rekening te nemen.

Het is niet de bedoeling om heel het project op ons te nemen, benadrukt zaakvoerder Johan Van Wassenhove, wel om als partner of onderaannemer te werken. "Alles zal afhangen van de scope van de werken. Stel dat de uitvoeringstermijn zo kort is (de vijf jaar waarover Macron het had, red.), dan kan er in Frankrijk een gebrek aan capaciteit zijn. En dan zijn we zeker kandidaat om mee te werken."

Denys is al in Frankrijk actief, het is er de grootste bouwer van olie- en gasleidingen, zegt Van Wassenhove. Maar het bedrijf is volgens Van Wassenhove ook gespecialiseerd in restauratie van historisch erfgoed en aan de Notre-Dame meewerken zou natuurlijk de naamsbekendheid van het bedrijf op dat vlak in Frankrijk vergroten.

In ons land stond het bedrijf onder meer al in voor de renovatie van de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken, waar koning Boudewijn ligt begraven.

Eerder deze week kreeg het Waalse houtbedrijf Artbois naar eigen zeggen al een bestelling uit Parijs binnen om dringend tien steunbalken te leveren voor de muren van de kathedraal. De 10 balken van 20 bij 1,2 meter moeten de overgebleven structuur van de kathedraal ondersteunen.

90 procent van de kunstwerken gered

Intussen is gebleken dat 90 procent van de kunstwerken in de Notre-Dame uit de brand gered zijn. Dat zegt een expert van de verzekeringen. Het evacuatieplan om kunstwerken weg te halen bij een ramp heeft dus goed gewerkt.

Meest gelezen