President Macron wil eliteschool, waar hij zelf school liep, sluiten als toegeving aan gele hesjes

De Franse president Emmanuel Macron wil de eliteschool École Nationale d’Administration (ENA) sluiten. Een gerenommeerde school waar heel wat politici en invloedrijke industriëlen les hebben gevolgd. De school zou al langer een doorn in het oog zijn van de gele hesjes. Als toegeving wil Macron het instituut, waar hij zelf school liep, opdoeken. 

President Macron wou maandagavond een langverwachte toespraak geven. In deze speech zou hij verschillende maatregelen aankondigen om de gemoederen in het land te bedaren na maandenlange protesten van de gele hesjes. Maar door de brand in de Notre-Dame werd zijn speech geannuleerd. Toch kon de Franse pers de tekst al bemachtigen en verschillende delen werden dan ook al gepubliceerd.  

"Enarchen"

Opmerkelijk is het voornemen van Macron om de eliteschool "École Nationale d’Administration (ENA) en andere gelijkaardige structuren" te sluiten.  De school bestond eerst in Parijs, maar werd vanaf 1990 overgeplaatst naar Straatsburg, om onder andere meer Europese verbondenheid te creëren. Verschillende Franse presidenten hebben er school gelopen, maar ook heel wat diplomaten, industriëlen en andere politici. De studenten die er school hebben gelopen noemt men enarchen

(Lees verder onder foto)

Macron wil nu af van deze elitaire school, die een ons-kent-ons mentaliteit creëert. Veel gehoorde kritiek is dat de selecte club die er afstudeert, in stand houdt dat de topjobs verdeeld blijven onder elkaar en niet toegankelijk zijn voor de gewone Fransen.

In 2004 studeerde de president zelf af aan deze school, maar ook tijdens zijn opleiding uitte Macron al kritiek op de opleiding en tekende hij een manifest om de opleiding te hervormen. Tijdens zijn presidentscampagne herhaalde hij zijn kritiek en zei dat de school  "een klasse" creëert en moet veranderen. 

We hebben een elite nodig die al onze jonge mensen kansen wil geven, enkel gebaseerd op hun verdienste en niet op hun sociale of familiale afkomst

President Macron

"We hebben een elite nodig, besluitvormers", zei Macron, die "al onze jonge mensen kansen wil geven, enkel gebaseerd op hun verdienste en niet op hun sociale of familiale afkomst", stond in de tekst die hij eerder deze week wilde voorlezen.

"Stoot elite tegen de borst"

Door het sluiten van de school wil de president de gele hesjes sussen en de kloof tussen diegenen die de beslissingen nemen en de burgers verkleinen. Een vaak gegeven kritiek door de gele hesjes.

Maar hij riskeert tegelijk heel wat oud-studenten die nog posities in de hoogste regionen bekleden, tegen de borst te stuiten. Waarnemers zeggen dat het Marcon nog zuur kan komen te staan, als hij deze enarchen later nog nodig heeft om zijn ambitieuze hervormingen door te voeren. 

(Lees verder onder foto)

AFP or licensors

Ook andere maatregelen

Naast het sluiten van de scholen wil de president nog andere maatregelen invoeren. Zo wil hij geen ziekenhuizen of scholen meer sluiten, tenzij op uitdrukkelijke vraag van de gemeentes zelf. Hij wil een belastingverlaging voor de middenklasse, die hij zou financieren door allerlei fiscale uitzonderingen af te schaffen. 

Macron wil vanaf 2020 een beoordeling van de afschaffing van de solidariteitsbelasting op grote vermogens. Een maatregel die hem bijzonder onpopulair maakte. Macron wil nagaan of de afschaffing zijn doel heeft bereikt en zou aanpassingen beloven waar nodig.

Verder wil hij pensioenen onder de 2.000 euro opnieuw indexeren vanaf 2020. Ook wil hij de afstand tussen de burger en de overheid verkleinen en belooft hij  om de "ambtenarij te decentraliseren". Daarnaast wil hij de belastingvrije “gelehesjespremie”, die eind 2018 werd ingevoerd,  verlengen. Om dit allemaal te realiseren spreekt hij onder andere van een daling van de overheidsuitgaven.

(Lees verder onder foto)

Toulouse
AFP or licensors

Maar de president blijkt geen fan van een referendum op initiatief van de burgers. Een maatregel waar de gele hesjes op aandrongen en die heel wat stof doet opwaaien in Frankrijk. Als geste wil de president een “referendum van burgers” wel toelaten maar dan enkel op lokaal initiatief. Verder komt er wel een conventie in mei waarbij 300 burgers betrokken worden, deze conventie zal voor “ecologische transitie en concrete hervormingen” moeten zorgen.

Wanneer Macron zijn volledige speech, waarvan een groot deel ondertussen al gelekt is, uiteindelijk gaat geven, is nog niet bekend.

AFP or licensors

Meest gelezen