Rap-opera over het leven na Ford Genk

In C-mine in Genk wordt er op dit moment druk gerepeteerd voor de rap-opera die er volgende week zondag wordt opgevoerd. Het verhaal is gebaseerd op gesprekken die de regisseur voerde met ex-werknemers van Ford Genk.

Eén actrice, een rapper, twee klassieke solostemmen en muzikanten uit zowel de klassieke als de populaire muziek brengen het verhaal, dat gaat over het leven na Ford Genk. Het is gemaakt om te vertonen tijdens het B-Classic festival. 

Leven na Ford

In België is een rap-opera niet zo bekend, maar in het buitenland wel. Het stuk volgt dus de structuur van opera, maar de muziek zit in een hiphopjasje. Het idee kwam van B-Classic zelf, en is uitgewerkt door de jonge Genkse podiumkunstenaar Gorges Ocloo. Hij schreef het scenario en doet de regie. Componist Maarten Lingier uit Houthalen boog zich over de muziek. "In de opera zien we het leven van 4 personages die terug samenkomen zo'n 5 jaar na de sluiting", zegt Ocloo. "Voor de ene is het goed gegaan, de andere is met pensioen, iemand werkt in een plantencentrum en iemand is echt bij de pakken blijven zitten. Zo zie je alle kanten na de sluiting van Ford."

Niet alles is oké

"In Genk heeft Ford alles afgebroken en verwijderd", zegt Ocloo. "Als je in Genk komt zou je niet zeggen dat Ford er 50 jaar aanwezig is geweest. Maar de mensen die er hebben gewerkt dragen Ford nog in zich mee. Het is niet omdat mensen lachen, dat alles oké is."

Rap-opera C-hal wordt zondag 28 april opgevoerd: op de website vind je alle info.

Meest gelezen