Recordopkomst voor elfde editie van Langste Veggietafel in Mechelen

De elfde editie van de Langste Veggietafel in Mechelen is uitgedraaid op een recordeditie. Naar schatting tussen 1.500 en 2.000 mensen zakten donderdagavond naar de Grote Markt in Mechelen af voor een gezellige, vegetarische picknick. Organisatie Mechelen Klimaatstad wil met deze Langste Veggietafel mensen op een positieve manier mobiliseren om iets te doen voor het klimaat.

Mechelen Klimaatstad nodigt mensen uit om zelf hun vegetarische, afvalarme picknick te houden op de Grote Markt. Daarvoor is zo'n 200 lopende meter aan tafels geïnstalleerd. Omdat er altijd mensen zonder eigen picknick komen opdagen, worden ook vegetarische maaltijden ter plaatse bereid. De opbrengst daarvan gaat naar een goed doel.

"We willen mensen tonen dat je iets doet voor het klimaat door vegetarisch of veganistisch te eten", zegt Sofie Bouteligier van Mechelen Klimaatstad. "De vee-industrie is goed voor 18 procent van de CO2-uitstoot. Als iedereen één dag geen vlees zou eten, zou dat een enorme impact hebben op ons klimaat. En je moet er niets voor laten want er zijn enorm veel goede en gezonde alternatieven."

De elfde editie is een recordeditie geworden. "Het is moeilijk te zeggen hoeveel mensen er exact gekomen zijn maar dat ligt tussen 1.500 en 2.000 mensen", zegt Bouteligier. "Voor het eerst hebben we ook een VIP-tafel, waar mensen die bij een deelnemend restaurant een vegetarische maaltijd hebben besteld, heerlijk verwend worden door de studenten van kokschool Coloma Plus. Daarnaast zijn er veel standjes waar mensen uitleg krijgen over het klimaat en sommige acties".

De Langste Veggietafel wordt ook afvalarm georganiseerd. "We vragen aan mensen om alles in herbruikbare verpakkingen mee te brengen en hun afval ook mee naar huis te nemen. Wie bij onze standjes iets bestelt, krijgt dat in een glas of op een stenen bord. Voor de afwas wordt de Chiro ingeschakeld. Aan het eind van het evenement meten we ons totaal aan afval, vorig jaar was dat slechts zes kilo. De elektriciteit die we verbruiken wordt opgewekt door zonnepanelen."

De Langste Veggietafel is er al sinds 2010 elke tweede donderdag van de paasvakantie. Ook in 2020 wordt ze georganiseerd, dan al voor de twaalfde keer.

Meest gelezen