Royals: de Queen deelt "aalmoezen" uit en koning Filip en koningin Mathilde delen "sport en mystiek" in Spanje  

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Deze week ging de Queen nog eens op pad met haar kleindochter Eugenie. Ze vierden samen "Maundy Thursday". Echtgenoot prins Philip brak dan weer een koninklijk record als nakomeling van koningin Victoria. Voorts is het afwachten voor Jean van Luxemburg en Sirikit van Thailand die in het ziekenhuis liggen. En koning Filip en koningin Mathilde zijn met vakantie. Zij trokken hun wandelschoenen aan voor de pelgrimsroute naar Compostella.

Groothertog Jean en koningin Sirikit zijn ziek

In Luxemburg ligt (oud-)groothertog Jean al een week in het ziekenhuis met een longinfectie. Maar volgens het hof is hij aan de beterhand. Jean is de 98-jarige vader van huidig groothertog Henri en weduwnaar van Joséphine-Charlotte van België, de enige zus van onze koning Albert en wijlen koning Boudewijn. Eind 2016 werd de kranige Jean ook al opgenomen in het ziekenhuis, toen had hij een bronchitis. Hij herstelde net op tijd om zijn verjaardag in januari te vieren. Van 1964 tot 2000 regeerde Jean over Luxemburg. 

Een goedlachse Jean van Luxemburg in februari nog.

Ook de Thaise koningin Sirikit ligt in de lappenmand. De 86-jarige moeder van koning Vajiralongkorn heeft hoge koorts door een blaasontsteking en ligt in een ziekenhuis in Bangkok. Sirikit wordt nauwelijks nog in het openbaar gezien. Nadat zij in 2012 werd getroffen door een beroerte, heeft de koningin zich teruggetrokken uit het openbare leven.

Een zeldzame foto: Sirkit (l) met wijlen koning Bhumibol (rechtstaand).

Intussen maakt Thailand zich op voor de kroning van koning Vajiralongkorn (u mag hem ook Rama X noemen) begin mei. De voorbereidingen lopen volop en eerder deze maand werd water gepuurd uit honderd bronnen verspreid over de 76 verschillende provincies van Thailand. Dat heilige water zal gebruikt worden in de reinigingsrituelen tijdens de kroning. Het water werd alvast in kruiken opgeslagen en met de grootste voorzichtigheid naar de Suthat Tempel - de belangrijkste Thaise tempel - in Bangkok gebracht. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

De excentrieke Rama X wordt de tiende koning van de 234 jaar oude Charkir-dynastie. Hij volgde in 2016 zijn vader Bhumibol op, nadat die in oktober van dat jaar was gestorven. Hij aanvaardde het koningschap maar de kroning werd - naar Thaise traditie - uitgesteld, onder meer om een rouwperiode in acht te nemen.

De Queen deelt gegeerde aalmoezen uit

De Britse koningin Elizabeth II, hoofd van de Anglicaanse Kerk, heeft met kleindochter Eugenie Witte Donderdag of "Maundy Thursday" gevierd. Met Maundy Thursday wordt in het Engels het laatste avondmaal van Jezus Christus bedoeld en het verwijst naar "aalmoes", de dag waarop gelovigen aalmoezen schenken aan hulpbehoevenden.

De viering vond plaats in St. George's Chapel in Windsor Castle waar prinses Eugenie vorige herfst haar jawoord gaf. Traditiegetrouw deelde de Queen na afloop muntstukken uit, de zogenoemde maundy coins. De ontvangers zijn gepensioneerden die zich hebben ingezet voor de kerk en de lokale gemeenschap. Dit jaar schonk Elizabeth de munten aan 93 mannen en vrouwen, één voor elk van haar levensjaren. De Queen verjaart trouwens vandaag.

The Royal Family/Facebook

De uitgedeelde munten zijn populair onder verzamelaars en zitten in speciale zakjes. Dit jaar zat er een herdenkingsmunt bij naar aanleiding van de verjaardag van koningin Victoria: zij werd 200 jaar geleden geboren.

Elizabeth woont Maundy Service al bij sinds 1952, toen vond de viering plaats in Westminster Abbey in Londen. De viering vindt normaal telkens ergens anders plaats waardoor de Queen tegen 2017 elke kathedraal in Engeland had bezocht. Merk op dat de Queen - u kan er eigenlijk niet naast kijken - straalt in een kakelgele outfit. Volgens Britse royaltywatchers is geel haar lievelingskleur.

The Royal Family/Facebook

Van tête-à-tête met Geubels naar Compostella

Koning Filip liet zich maandag nog opmerken in een (vooraf opgenomen) ludiek filmpje ter gelegenheid van zijn 59e verjaardag. Hij kreeg toen naam- en verjaardagsgenoot Philippe Geubels over de vloer op het paleis, om samen kaarsjes uit te blazen en een stukje taart te eten. Later deze week werden de koning en zijn gezin dan gespot in Spanje, terwijl ze een stuk van de bekende pelgrimsroute naar Santiago de Compostella stapten.

Dat lijkt een traditie te worden, want Filip en koningin Mathilde waagden zich daar ook vorig jaar al aan rond deze tijd. Op foto's is te zien hoe ze in comfortabele outdoorkledij bepakt en bezakt klaarstaan, met wandelstokken in de hand. Het koninklijke paar was in het gezelschap van vrienden en lijfwachten. Het is niet duidelijk of kroonprinses Elisabeth mee op reis was. Van haar is bekend dat ze erg graag gaat hiken (stevig wandelen). 

De Spaanse krant El Mundo spreekt van de "zeer katholieke Filip en Mathilde die spirituele inhoud willen geven aan Pasen en daarom sport met deze mystieke traditie combineren". De krant weet ook dat het gezin vaak processies volgt en onderweg kerken bezoekt. 

Enkele foto's van vorig jaar:

Prins Philip breekt opnieuw een record

De Britse prins Philip heeft een royaal record te pakken. Hij is de langst levende afstammeling van koningin Victoria. Hij neemt het over van prinses Alice, de gravin van Athlone, een van de kleindochters van Victoria, die 97 jaar en 313 dagen oud werd. Alice was de dochter van Victoria's jongste zoon, Leopold.

Prins Philip passeerde Alice vrijdag met 97 jaar en 314 dagen. Opvallend: Philip is een achterachterkleinkind van koningin Victoria en getrouwd met een ander achterachterkleinkind van diezelfde Victoria, namelijk koningin Elizabeth. Elizabeth kende prinses Alice goed, belde haar regelmatig op en nodigde haar ook uit voor koninklijke evenementen. Alice woonde tot haar dood in een appartement op Kensington Palace.

Het is niet het enige record voor Philip. Hij is de langst levende prins-gemaal in de Britse monarchie. Elizabeth en Philip zijn bovendien 71 jaar getrouwd. Geen enkele Britse heerser en wederhelft bleven langer samen. 

(lees voort onder foto's)

Prins Philip en koningin Victoria.

FOTO (oktober 1950): toenmalig prinses Elizabeth (midden) met dochtertje Anne op de schoot en links prinses Alice die de doopmeter is van Anne.

AP1950

Prins Philip dook deze week nog op in het nieuws: hij werd opnieuw gespot achter het stuur op het terrein van Windsor Castle. Philip leverde dit jaar vrijwillig zijn rijbewijs in na een auto-ongeluk op de openbare weg. Daarbij vielen twee lichtgewonden. Philip heeft evenwel geen papieren nodig om op privéterrein te rijden. Van zodra hij zich echter buiten Windsor Castle begeeft, moet hij een beroep doen op een chauffeur. 

Meest gelezen