"Zeegezicht bij Scheveningen" uit 1882

Twee Van Goghs die 17 jaar geleden gestolen werden, hangen weer op hun plaats in Amsterdam

De twee schilderijen van Vincent Van Gogh die in 2002 gestolen en drie jaar geleden teruggevonden werden, zijn helemaal gerestaureerd. Ze hangen na al die jaren weer op hun plaats in het Van Goghmuseum in Amsterdam.

De kunsthistorische waarde van de werken was niet min. "Zeegezicht bij Scheveningen" (zie hierboven) is een van de twee zeegezichten die hij in zijn Nederlandse jaren schilderde en is een belangrijk voorbeeld van Van Goghs vroegste schilderstijl.

"Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen" (foto hieronder) heeft vooral een grote biografische lading: het gaat om een schilderij van het kerkje waaraan Van Goghs vader verbonden was als predikant. Van Gogh schilderde het voor zijn moeder.

"Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen" (1884-1885)

Na een zoektocht van 14 jaar vond de politie de schilderijen terug in de buurt van Napels, in Italië. Ze waren op dat moment in het bezit van een lid van de Camorra, de Napolitaanse maffia. De schilderijen, waarvan de lijsten waren verwijderd, waren gelukkig niet al te erg beschadigd. Toch was er meer dan twee jaar nodig om ze te restaureren. 

Dat werk is nu dus afgerond. Beide schilderijen zijn opnieuw te bezichtigen in Amsterdam.

Bekijk hier het stukje uit Het Journaal over de schilderijenroof, uit 2002:

Videospeler inladen...

Meest gelezen