Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Uit het Mueller-rapport: Trump dacht dat onderzoek einde van zijn presidentschap zou inluiden

Toen de Amerikaanse president Donald Trump in mei 2017 te horen kreeg dat Robert Mueller het onderzoek naar mogelijke belangenvermenging van zijn campagneteam en de Russen zou leiden, dacht Trump dat dat het begin van het einde van zijn presidentschap zou zijn. "Mijn god, dat is het einde van mijn presidentschap", staat te lezen in het Mueller-rapport als quote van de president.

Het geredigeerde Mueller-rapport dat vanmiddag vrijgegeven is, bevat verschillende opmerkelijke passages. Er staat onder meer in te lezen dat de entourage van Donald Trump "talrijke contacten had met vertegenwoordigers van Rusland" voor de presidentsverkiezingen.

Mensen uit de entourage van de toenmalige presidentskandidaat Donald Trump hebben op 9 juni 2016 Russen ontmoet in de hoop dat zij zijn campagne zouden "helpen". 

 "De campagne verwachtte informatie van Rusland te krijgen die kandidaat Trump zou kunnen helpen in zijn electorale onderneming", schrijft Mueller in zijn rapport. Maar die Russische gesprekspartners hebben dergelijke informatie niet verstrekt, voegt Mueller eraan toe.

De bewijzen van de talrijke contacten tussen het campagneteam van Trump en vertegenwoordigers van Rusland wegen ook onvoldoende om aanwijzingen van een strafbare daad te hebben. 

Volgens Mueller hadden al in 2015 mensen met banden met de Russische regering beginnende interesse voor Trump als kandidaat van de Republikeinse partij. Een van de talrijke door Mueller omschreven contacten is tussen de toenmalige campagneleider Paul Manafort met zijn jarenlange zakenpartner Konstantin Kilimnik, die banden met de Russische geheime diensten zou hebben gehad.

Trump heeft geprobeerd speciaal aanklager Mueller te ontslaan

Toen Donald Trump in 2017 te horen kreeg dat Robert Mueller het onderzoek naar mogelijke inmenging van de Russen in de presidentsverkiezingen zou leiden, vreesde Trump dat dat het einde van zijn presidentschap zou betekenen.

Trump zou geprobeerd hebben om speciaal aanklager Mueller te ontslaan, zo blijkt uit het donderdag vrijgegeven rapport van deze laatste. Op 17 juni 2017 heeft het staatshoofd het hoofd van de juridische diensten van het Witte Huis, Don McGahn, "opgedragen" Mueller van "belangenvermenging" te beschuldigen en zijn "herroeping" te vragen. Maar McGahn heeft geweigerd zich daarnaar te plooien, zegt het rapport.

Het rapport stelt dat het een van de manieren was waarop Trump meestal zonder succes heeft geprobeerd het onderzoek van Mueller te beïnvloeden. Dat het veelal niet lukte, was omdat de entourage van de president zijn orders weigerde uit voeren of toe te geven aan zijn verzoeken, schrijft Mueller, die tien episodes opsomt.

Nog een ervan is het ontslaan van James Comey als directeur van de federale recherche FBI. Toen Trump van zijn toenmalige minister van Justitie Jeff Sessions hoorde dat Mueller in mei 2017 was benoemd om een onderzoek in te stellen naar "collusie" tussen zijn campagneteam en Moskou, zei de president volgens het rapport: "Mijn God, dat is het einde van mijn presidentschap".

Trump werd toen boos op zijn toenmalige justitieminister. "Hoe hebt u dit kunnen laten gebeuren, Jeff", zei de president, die eraan toevoegde dat Sessions hem had laten vallen. "Iedereen vertelt me dat als je een van die onafhankelijke aanklagers hebt, dat dit je presidentschap ruïneert. Het (onderzoek) duurt jaren en jaren en ik zal niks kunnen doen. Dit is het ergste wat mij ooit is overkomen", zei de president toen volgens het rapport.

Meest gelezen