John Bolton
2019 Getty Images

VS neemt nieuwe maatregelen tegen Cuba, Venezuela en Nicaragua

De Verenigde Staten nemen nieuwe maatregelen tegen Cuba, Venezuela en Nicaragua. Dat heeft de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton gezegd.

Voor Cuba komt er onder meer een limiet op het aantal Amerikanen dat naar Cuba mag reizen. Ook de hoeveelheid geld die vanuit de VS mag worden overgeschreven naar het eiland wordt beperkt. De Verenigde Staten willen Cuba op die manier onder druk zetten om de Venezolaanse president Nicolás Maduro niet langer te steunen.

Tegen Venezuela en Nicaragua komen er nieuwe sancties, zei Bolton. Niet veel later bevestigde de minister van Financiën, Steven Mnuchin, dat. Volgens die laatste wordt de centrale bank van Venezuela op de sanctielijst gezet "om te vermijden dat het als een marionet van het illegitieme Maduro-regime kan worden gebruikt". Betalingen met bank- en kredietkaarten, persoonlijke overschrijvingen en humanitaire hulp zullen geen hinder ondervinden, benadrukt Mnuchin.

In Nicaragua wordt opgetreden tegen Laureano Ortega Murillo - de zoon van president Daniel Ortega en vicepresident Rosario Murillo - en de bank Banco Corporativo "voor hun rol in corruptie en het witwassen van geld voor het persoonlijke profijt van het Ortega-regime", aldus het ministerie van Financiën.

Rusland noemt de nieuwe sancties illegaal en onaanvaardbaar en stelt dat het alles zal doen om zijn bondgenoten in Cuba en Venezuela te helpen. Ook Europa laat weten dat het zijn belangen in Cuba zal verdedigen.

Meest gelezen