AFP or licensors

Welke Vlaamse Europarlementsleden zien we niet meer terug na 26 mei?

Het was vandaag de laatste plenaire zitting van het Europees Parlement voor de Europese verkiezingen van 23-26 mei. Nu kunnen de parlementsleden die opnieuw verkozen hopen te raken, volop campagne beginnen te voeren. Ongeveer de helft van de parlementsleden zal echter niet meer terugkomen, omdat ze afscheid nemen van de politiek,  of geen verkiesbare plaats hebben gekregen.

Ook bij de Vlaamse Europarlementsleden zijn er heel wat voor wie het de laatste dag in Straatsburg was. Van de vier N-VA-Europarlementsleden, zal er wellicht slechts een in juli opnieuw gaan  zetelen in het Europees Parlement.

Wie blijft?

Gerolf Annemans (Vlaams Belang) is lijsttrekker van zijn partij en wordt zo goed als zeker opnieuw verkozen.

Kathleen Van Brempt (SP.A) is lijsttrekker van haar partij en wordt zo goed als zeker opnieuw verkozen.

Mark Demesmaeker (N-VA) staat op de vierde plaats van de N-VA-lijst. Als de partij opnieuw vier zetels haalt, kan Demesmaeker in het Europees Parlement blijven. Tenzij lijstduwer Frieda Brepoels (of een andere kandidaat) meer voorkeurstemmen haalt.

Guy Verhofstadt (Open VLD) is lijsttrekker van zijn partij en wordt dus zo goed als zeker opnieuw verkozen.

Hilde Vautmans (Open VLD) staat op de tweede plaats van de Open VLD-lijst, en ook dat levert haar vrijwel zeker opnieuw een zitje op in het Europees Parlement.

Wie is onzeker?

Bart Staes (Groen) staat op de tweede plaats op de Europese lijst van Groen, na Petra De Sutter. Groen heeft nu slechts een zetel in het Europees Parlement, maar hoopt er op 26 mei twee te kunnen behalen. Als dat niet lukt, verdwijnt Staes uit het Europees Parlement.

Tom Vandenkendelaere (CD&V) is eerste opvolger op de Europese lijst van CD&V. Hij moet erop hopen dat lijsttrekker Kris Peeters zijn zetel in het Europees Parlement niet opneemt, of dat lijstduwer Marianne Thyssen een zetel verovert. Zij heeft aangekondigd dat ze afscheid neemt van de politiek na haar mandaat bij de Europese Commissie.

Wie verdwijnt?

Ivo Belet (CD&V) staat op de voorlaatste plaats van de Europese lijst en zal wellicht niet opnieuw verkozen geraken.

Anneleen Van Bossuyt (N-VA) is lijsttrekker op de Oost-Vlaamse N-VA-lijst voor de federale  Kamer en zal dus daar gaan zetelen.

Helga Stevens (N-VA) kreeg van haar partij geen plaats op de Europese lijst, maar wel op de Oost-Vlaamse lijst voor het Vlaams Parlement (achtste plaats).

Lieve Wierinck (Open VLD) staat op de voorlaatste plaats van de Europese lijst van Open VLD. In principe is dat een onverkiesbare plaats.

Ralph Packet (N-VA) staat op de zevende plaats van de Europese N-VA-lijst. In principe is dat een onverkiesbare plaats.

Franstalige parlementsleden

Louis Michel is de meest bekende Franstalige politicus die verdwijnt uit het Europees Parlement. Het betekent meteen ook het einde van een lange politieke carrière. Michel was minister van Buitenlandse Zaken, Europees Commissaris, en zetelde sinds 2009 in het Europees Parlement.

Meest gelezen