Weyts wil leger inschakelen wanneer luchtverkeersleiders Skeyes ziek zijn, maar defensie "zit zelf met tekort"

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) stelt voor om luchtverkeersleiders van Defensie te laten inspringen voor zieke luchtverkeersleiders van Skeyes. Het vliegverkeer ligt 's nachts geregeld stil omdat er onvoldoende luchtverkeersleiders zijn.

"We kunnen onze luchthavens, onze economie en onze vakantiegangers niet laten gijzelen door zogezegd zieke luchtverkeersleiders", reageert Weyts op de aanslepende problemen bij Skeyes. "Iedereen heeft het recht om sociaal te protesteren, maar dat doe je in alle openheid en via de bestaande procedures. Je gaat niet heimelijk stokken in de wielen steken door je valselijk ziek te melden", stelt Weyts.

Militairen kunnen perfect zogezegde zieke verkeersleiders vervangen

Ben Weyts, minister van Mobiliteit (N-VA)

Als de sociale bemiddelaars geen oplossing vinden, zou Defensie volgens Weyts een aantal verkeersleiders stand-by kunnen houden die kunnen inspringen. "De federale regering mag Defensie weliswaar niet inzetten om een staking te breken, maar hier gaat het zogezegd om zieke luchtverkeersleiders en in dat geval kunnen militairen perfect ingezet worden ter vervanging", meent de minister.

De acties hebben een economische impact en treffen duizenden gezinnen

Ben Weyts, minister van Mobiliteit (N-VA)

"Vlaanderen schaart zich volmondig achter de hartenkreet van Air Cargo Belgium. De acties van de luchtverkeersleiders treffen alle Vlaamse luchthavens, wat economische impact heeft op de korte én de lange termijn. Meteen komt ook de vakantie van duizenden gezinnen in het gedrang", besluit Weyts.

Voorstel Weyts is onrealistisch, defensie zit zelf met een tekort en kwalificaties niet dezelfde

Yves Huwart, militaire vakbond ACMP

Volgens de militaire vakbond ACMP is het voorstel van Weyts niet realistisch. "Ik denk dat minister Weyts een beetje last heeft van een opstoot van verkiezingskoorts", zegt Yves Huwart van de militaire vakbond ACMP. "Bij defensie zitten we ook met een tekort aan luchtverkeersleiders. Daarnaast stelt zich ook nog de vraag of onze militaire luchtverkeersleiders dezelfde kwalificaties hebben als de luchtverkeersleiders bij Skeyes."

Meest gelezen