Duitse imker-identitair: “Ik wil niet dat mijn kinderen opgroeien in een multiculturele samenleving”

Tijdens de vluchtelingencrisis gaf Duitsland maar liefst één miljoen vluchtelingen onderdak. Alex Malenki zag het met lede ogen aan. Sindsdien voert hij actie tegen wat hij “the great replacement” noemt.

“Wil jij dat je kinderen opgroeien in een liberaal land met open grenzen, waar iedereen zijn eigen gender kiest? Mooi voor jou, maar ik niet.” Aan het woord is Alex Malenki. De twintiger uit Leipzig vindt dat zijn eigen traditionele cultuur verdwijnt en vervangen wordt door die van de nieuwkomers in Duitsland. En het is tijd voor actie, volgens hem. “Ik wil later als ik oud ben niet moeten beseffen dat ik niet genoeg gedaan heb.” De eerste stap: een Europese identitaire beweging opstarten, over de landsgrenzen heen.

Het concept van de grote vervanging, of “the great replacement”, is geen uitvinding van Malenki zelf. Het is een populaire term onder nieuw identitair rechts. Onder meer Steve Bannon, de voormalige adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, is een aanhanger. En de dader van de aanslag op Nieuw-Zeelandse moskeeën, die vorige maand vijftig levens eiste, vernoemde zijn dikke manifest naar de term. Malenki en zijn aanhangers geloven naar eigen zeggen echter in een geweldloze omslag.

Een maand lang portretteren Rudi Vranckx en Yassine Atari Europese jongeren in een verscheurde Unie. Ze ontmoeten mensen die zich - pro of contra, links, rechts of apolitiek - inzetten voor die thema’s die Europa zo verdelen: migratie, fake news, jeugdwerkloosheid, klimaat, populisme en vrije meningsuiting.

De volgende halte is Frankrijk. Ontdek elke donderdag en zondag nieuwe afleveringen van Breaking Europe op youtube.com/vrtnws of volg de reportages in "Het Journaal" en “Terzake”.

Meest gelezen