Zuhal Demir wil privédetectives inzetten om leefloners te controleren

Voormalig staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) wil OCMW's privébedrijven laten inzetten om leefloners met bezittingen in het buitenland te controleren. Dat schrijft de Gazet van Antwerpen. Hiervoor moet de wet op het beroepsgeheim wel worden aangepast. 

Het Antwerpse OCMW schakelde eerder al een privébedrijf in om te onderzoeken of mensen die een leefloon krijgen ook eigendommen hebben in het buitenland. Op de actie van het Antwerpse OCMW kwam veel reactie. Federaal minister van Maatschappelijke Integratie, Denis Ducarme (MR), dreigde er zelfs mee om naar het gerecht te stappen. Hij beschouwt het inzetten van een privaat bedrijf als een misdrijf en volgens hem mogen alleen maatschappelijk werkers van het OCMW zulke onderzoeken doen. 

Mensen met een woning in het buitenland hebben hier geen recht op een sociale woning

Zuhal Demir (N-VA)

Maar volgens Zuhal Demir moet het toch mogelijk zijn om dit uit te voeren. Volgens haar kan het absoluut niet dat mensen die eigendom hebben in het buitenland hier ook nog een leefloon krijgen en een sociale woning huren. "We hebben een gigantische wachtlijst van mensen die nood hebben aan een sociale woning. Het kan niet zijn dat mensen die een woning hebben in het buitenland hier ook nog een sociale woning hebben", zegt Demir. 

Wetgeving rond beroepsgeheim aanpassen

Daarom stuurt Demir aan op een aanpassing van de wetgeving rond het beroepsgeheim. "In het volgende regeerakkoord moet dit worden opgenomen zodat we dit voor eens en voor altijd regelen", zegt Demir. "Het gaat om een wijziging van de wet op het recht op maatschappelijke integratie. Een extra artikel regelt dan hoe private bedrijven onderzoeksdaden binnen het sociaal onderzoek kunnen uitvoeren zonder in strijd te zijn met het beroepsgeheim."    

Demir verwacht dat ze de nodige steun zal krijgen voor de wetswijziging. "Ik lees in de stemtest van de VRT dat alle partijen buiten de PVDA controles willen op eigendommen in het buitenland van leefloners", zegt de voormalig staatssecretaris. "In het verleden schermden ze steeds met het beroepsgeheim. Dit kunnen we nu oplossen door de wet aan te passen."

Meest gelezen