Videospeler inladen...

Duizenden deelnemers bij klimaatmars in Rome: "Met Greta redden we de planeet"

In Rome hebben duizenden mensen betoogd voor het klimaat. De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg sprak tijdens de mars op de Piazza del Popolo de menigte toe. "We zullen onze strijd voor onze toekomst voortzetten", riep Thunberg de menigte toe. Ook Anuna De Wever was van de partij en heeft een toespraak gehouden.

"Weken of maanden zijn niet genoeg. Het duurt jaren om iets te veranderen", benadrukte Greta Thunberg. De klimaatactiviste blijft moedig strijd voeren tegen het huidige klimaatbeleid in de verschillende Europese landen. Enkele dagen geleden was Thunberg nog aanwezig in Straatsburg, waar ze emotioneel werd tijdens haar speech voor het Europees parlement.

"25.000 deelnemers"

"Met Greta redden we de planeet", scandeerden de actievoerders onder meer. Een woordvoerster van de Italiaanse beweging Fridays for Future had het over 25.000 deelnemers. Elektriciteit voor het podium werd geleverd door generatoren gemonteerd op fietsen. Thunberg moedigde de fietsers aan in de brandende zon: "Blijf doorgaan!"

De sfeer hier in Rome is echt heel goed. Er is niet alleen in Rome actiegevoerd, maar ook in Milaan

Anuna De Wever

Ook Anuna De Wever, die samen met Greta Thunberg naar Rome was gereisd, sprak vrijdag de actievoerders toe. "De sfeer hier in Rome is echt heel goed. Er is niet alleen in Rome actiegevoerd, maar ook in Milaan", zei ze daarover. Tijdens haar speech gebruikte Anuna onder meer quotes van Martin Luther King. "Ik heb de mensen gezegd dat het belangrijk is dat we blijven doorgaan. Dat is ook de boodschap die ik heb voor de jongeren in België, dat we moeten blijven doorgaan tot aan de verkiezingen." De Wever keert hierna terug naar België, Greta Thunberg reist naar Londen.

Fridays for Future

De beweging Fridays for Future zet zich in voor het klimaat en heeft ook in Italië veel aanhangers. Hun kerneisen zijn een snelle uitstap uit de klimaatschadelijke verbranding van kolen, olie en gas, geen subsidies meer voor "vuile" energiebronnen en meer investeringen in hernieuwbare energie van wind en zon.

Heel wat jongeren, maar ook volwassenen, liepen vrijdag in Rome mee en eisten er een betere bescherming van de planeet. De negen jaar oude activiste Alice zei: "We moeten wel begrijpen dat we nu moeten handelen."

Meest gelezen