VRT

"Achterflap" met Sven Speybrouck op Langzullenwelezen.be moet "goesting" geven om te lezen

Vandaag, op Wereldboekendag, begint op Langzullenwelezen.be, het boekenplatform van de VRT,  "Achterflap". Sven Speybrouck gaat in die reeks videogesprekken met lezers op zoek naar een goed boek. En Langzullenwelezen.be zelf wordt een soort "VRT NU voor boeken". 

Voor "Achterflap. Sven Speybrouck op zoek naar een goed boek" trekt Sven wekelijks naar een leesclub, een leescafé of een andere plek waar boekenfans elkaar vinden. Deze week praat hij in Boekenhuis Theoria in Kortrijk met Charlotte, een studente politieke wetenschappen. 

In elke aflevering stelt één boekenliefhebber zijn of haar drie favoriete boeken voor. De boeken vormen het uitgangspunt voor een gesprek over het plezier van het lezen en de rol die boeken in ons leven spelen.

Bekijk hier de eerste aflevering: 

Zalig dat ik opnieuw kan luisteren naar mensen die met veel liefde over boeken praten.  

Sven Speybrouck

"Lang geleden, toen de dieren nog spraken, heb ik ooit eens een boekenprogramma bedacht en gepresenteerd op Eén", zegt Sven Speybrouck. "Dat heette ‘"Alles uit de kast’. Het vertrok van hetzelfde idee als "Achterflap": dat enthousiaste lezers je, net zo goed als schrijvers, goesting kunnen geven om een boek te beginnen lezen. Dat is nu, 13 jaar later, nog altijd zo. Het is zalig dat ik opnieuw kan doen wat ik al die tijd ben blijven doen, op de radio, op café, aan mijn eigen keukentafel of op de trein: luisteren naar mensen die met veel liefde over boeken praten."

VRT NU voor boeken

Langzullenwelezen.be breidt uit. Het is niet langer alleen een plek waar lezers informatie over boeken kunnen vinden en delen, het wordt ook een verzamelplaats voor items van de verschillende VRT-netten waarin boeken en literatuur aan bod komen.  Van gesprekken uit "Culture club" op Radio 1 tot "Planeet De Cock" op MNM, maar ook auteurs in "De zevende dag" of "Winteruur op Canvas" en online-bijdragen zoals "De vijf boeken die het leven van ... hebben veranderd" van vrtnws.be, het wordt een soort VRT NU voor boeken. 

Langzullenwelezen.be bevat vanaf nu ook een literaire kalender met een selectie van events rond boeken en literatuur in heel Vlaanderen. In "Boek in de kijker" geven de redacties van de verschillende VRT-netten tips over het nieuwe boekenaanbod.

En wie al dat boekennieuws wekelijks in zijn mailbox wil krijgen, kan zich abonneren op de nieuwsbrief, waarin telkens een boekenblog of een recensie van een lezer wordt uitgelicht. Langzullenwelezen.be is een initiatief van VRT in samenwerking met Boek.be. De community telt momenteel ruim 9.000 geregistreerde lezers.