Videospeler inladen...

Extra beveiligingsmaatregelen bij koekjesfabrikant Jules Destrooper na vinden poederbrief

Koekjesfabrikant Jules Destrooper in Ieper neemt extra beveiligingsmaatregelen na het vinden van een dreigbrief. Maandag ontving de CEO van het bedrijf een anonieme poederbrief, waarin vermeld stond dat ze met 300.000 euro aan digitale munten, zogenoemde bitcoins, over de brug moesten komen. Anders zou de afperser een giftige stof in de Jules Destrooper-koekjes verspreiden, zo klonk het. De fabriek heeft de security zowel overdag als ‘s nachts verhoogd. 

De afgelopen weken stuurden een of meerdere anonieme afpersers vanuit België brieven naar voedingsbedrijven in ons land en in het buitenland. Dat bevestigt het federaal parket. In die brieven zat een niet-giftige stof. Over eventuele sporen naar mogelijke verdachten wil het federaal parket nu nog geen commentaar kwijt.

Hartverlamming

De schrijver of schrijvers eisten 300.000 euro te storten in bitcoins, dat zijn digitale munten. Als de bedrijven niet voor 20 mei op de eis zouden ingaan, werd ermee gedreigd de voedingswaren te vergiftigen met oleandrin, een giftige stof die hartverlamming kan veroorzaken.

Direct nadat de koekjesfabriek de brief had ontvangen, werd de politie geïnformeerd. Die doet momenteel onderzoek naar de afpersing.

"Geen reden tot paniek"

Er zullen extra beveiligingsmaatregelen genomen worden, zegt Emmanuel Blomme, CEO van Jules Destrooper. "We willen benadrukken dat we alles in werking stellen om de veiligheid van onze medewerkers, onze productie en onze -met veel liefde en passie- gebakken koekjes te garanderen. De volgende dagen wordt de toegangscontrole verscherpt, maar er is momenteel geen reden tot paniek."

De volgende dagen wordt de toegangscontrole verscherpt, maar er is momenteel geen reden tot paniek

Emmanuel Blomme, CEO Jules Destrooper

De medewerkers van de fabriek is gevraagd om "extra aandachtig te zijn op de nu al geldende strenge veiligheidsvoorschriften". De CEO zegt dat er meerdere keren per dag stalen van diverse producten genomen worden. Een afwijking wordt dan, volgens het bedrijf zelf, erg snel opgespoord.

Andere gedupeerden

Het koekjesbedrijf staat er niet alleen voor. Ook ijsjesproducent IJsboerke kreeg een dreigbrief. In het buitenland zijn onder meer de Italiaanse koffieproducent Lavazza en chocoladebedrijf Ferrero een van de gedupeerden.

Bekijk de reportage over de afpersing uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen