MonzaToday.it

"Mirakeltweeling" Alessandro en Andrea: niet op dezelfde dag geboren, niet eens in hetzelfde jaar

Een tweeling die niet op dezelfde dag geboren is, niet eens in hetzelfde jaar. Kan niet, zegt u? Toch wel. Kijk naar Alessandro en Andrea, geboren in de Italiaanse stad Monza. Alessandro kwam ter wereld op 24 december 2018, zijn broer Andrea op 22 februari 2019. Italiaanse media hebben het over een mirakeltweeling. Dit is hun verhaal.

Mama Lucia (35) en papa Sergio (40) wonen in Lodi, een stadje op 20 kilometer ten zuiden van Milaan. Vorig jaar kregen ze heugelijk nieuws: ze waren zwanger van een tweeling. De zwangerschap verliep zonder al te veel problemen, Lucia stopte wel al vroeg met werken om extra rust te nemen.

Tot midden december ging alles naar wens, vertellen de ouders in Italiaanse kranten. Maar in de 24e week van de zwangerschap liep het mis: Lucia verloor vruchtwater. Er bleek een scheur in de vruchtwaterzak van een van de baby's te zitten, een levensbedreigende complicatie. Lucia werd opgenomen op de spoedafdeling van een ziekenhuis in de buurt, maar moest worden overgebracht naar een gespecialiseerd moeder-en-kindziekenhuis in Monza, ten noorden van Milaan, op 50 kilometer van Lodi.

Alessandro, 24 december 2018

"Er is nog geprobeerd om de zwangerschap gewoon voort te zetten, maar uiteindelijk konden de artsen niet anders dan ingrijpen", vertelt Lucia. In plaats van een spoedkeizersnede, de "makkelijkste" oplossing, wilde het medische team eerst een natuurlijke bevalling een kans geven. Op die manier wilde het de andere baby alle levenskansen geven.

De bevalling zou allesbehalve een sinecure zijn. De placenta moest in de baarmoeder blijven, net als een deel van de navelstreng, die de placenta met de andere baby verbond. Bovendien lag de baby in stuit, niet met zijn hoofdje naar beneden dus. Delicaat, maar desondanks slaagden Lucia en het team erin om baby Alessandro op de wereld te zetten.

Voor Lucia verliep de bevalling gezien de omstandigheden zonder grote complicaties, voor Alessandro was dat uiteraard anders. Hij is geboren op 24 weken zwangerschap, op 24 december 2018, met een gewicht van 800 gram. Het jongetje werd met allerlei complicaties opgenomen op de afdeling neonatologie.

Andrea, 22 februari 2019

Naast de zorgen om de ontwikkeling van Alessandro was er ook nog baby twee. "De dokters hoopten dat de zwangerschap nog een tiental dagen zou kunnen blijven voortduren, tot week 26", vertelt mama Lucia. "Ze vertelden me: elke dag die voorbijgaat, is een dag gewonnen." Eens de grens van 26 weken bereikt, werd de hoop op 28 weken gelegd."

Uiteindelijk werd het 60 dagen, tegen de verwachtingen van zowel de ouders als de artsen in. Andrea werd geboren op 22 februari 2019. Op 33 weken zwangerschap, op het moment dat hij geschat werd op meer dan 2 kilogram, wat het risico op ernstige complicaties door een vroeggeboorte doet afnemen.

"Dicht bij het einde van de tunnel"

Andrea mocht al vrij snel na de bevalling het ziekenhuis in Monza verlaten, Alessandro verblijft er nog steeds. Hij maakt het goed en kan ook al een tijd zonder beademing en sondevoeding. De twee broers wegen 3 kilogram, de ouders hopen binnenkort naar huis te kunnen.

Ik heb het grote geluk gehad dat alles uiteindelijk op de best mogelijke manier verlopen is.

Mama Lucia

"Of ik bang geweest ben dat ik mijn beide baby's zou verliezen? De artsen zijn van in het begin heel duidelijk geweest. Ik wist heel goed welke risico's ik en mijn baby's liepen. Ik heb het grote geluk gehad dat alles uiteindelijk op de best mogelijke manier verlopen is. Ook de natuur heeft mij geholpen, de placenta is bijvoorbeeld niet verschoven in de periode dat alleen Andrea in mijn buik zat", vertelt Lucia.

"Ik heb geen bevalling gehad zoals andere moeders. Voor mij was het dramatisch. Gelukkig is dat nu voorbij. Dat ik Alessandro nu zelf eens kan vastnemen, zonder altijd die draadjes en kabeltjes, dat ik hem in mijn armen kan nemen, dat is voor mij al een mirakel. Ik spreek me nog niet uit over een succes, maar we zijn dicht bij het einde van de tunnel."

Meest gelezen