Xinhua/Avalon.red. All rights reserved.

Athene onthult standbeeld van Alexander de Grote, na jaren van bureaucratie en heisa over de naam "Macedonië"

In de Griekse hoofdstad Athene is vandaag het ruiterstandbeeld van de koning-veroveraar Alexander de Grote onthuld. Het beeld kost de stad niets, maar toch heeft het jaren van gekibbel gekost vooraleer het standbeeld van de nationale held onthuld kon worden.

Het beeld stelt Alexander de Grote voor, zittend op zijn favoriete paard Bucephalos. Het werd in 1972 gemaakt door de kunstenaar Yiannis Pappas en is sinds 1992 eigendom van de Griekse overheid.

Al die tijd werd er tussen politici en administraties gekibbeld over de plaats waar het beeld opgesteld zou moeten worden. Pas in 2015 werd beslist om het op zijn huidige plaats in Athene te plaatsen en dan heeft het nog vier jaar geduurd. Nochtans kost het beeld niets, want de kosten van de installatie worden betaald door de familie van de inmiddels overleden kunstenaar. Volgens Giorgos Kaminis, de burgemeester van Athene,  gaat het om een "typisch voorbeeld van Griekse bureaucratie".

Tegelijk is er de ruzie tussen Griekenland en het noordelijke buurland Noord-Macedonië. Volgens nationalistische Grieken heeft dat land zich de naam "Macedonië" en de cultureel-historische erfenis van Alexander de Grote ten onrechte toegeëigend. Die ruzie is pas onlangs bijgelegd nadat de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië de naam had veranderd naar Noord-Macedonië en zelfs dat zint veel Grieken niet.

Alexander de Grote regeerde in de 4e eeuw voor Christus over Macedonië en de Griekse stadstaten. Hij leidde een overwegend Grieks leger op een beroemde veldtocht waarbij Egypte en het Perzische rijk tot aan de grenzen van India veroverd werden. Dat rijk hield het niet langer uit dan zijn stichter, maar de staten waarin het uiteenviel, bleken wel permanent.

Meest gelezen