Videospeler inladen...

Brusselse verkiezingen, waar stemmen Brusselaars juist voor?

Op 26 mei stemmen de Brusselaars onder ons een nieuw Brussels Parlement. Maar wat doet dat Brussels Parlement en die Brusselse regering juist? Bart Verhulst legt het belang van de Brusselse verkiezingen helder uit.

Videospeler inladen...

Brusselaars hebben op 26 mei iets meer werk dan wie in Vlaanderen woont. Daar moet u net als alle Vlamingen gaan stemmen voor het federale, Vlaamse en Europees parlement, maar ook voor het Brussels parlement. Daarin zitten 89 parlementsleden. 17 daarvan spreken Nederlands, dat is in een staatshervorming vastgelegd. 

Wat doen de leden van het Brussels parlement?

  • Ze controleren de Brusselse regering.
  • Ze maken ordonnanties, dat zijn Brusselse "wetten".

Waarvoor zijn ze verantwoordelijk?

De bevoegdheden gaan voornamelijk over de Brusselse grond: tunnels, bussen, trams,...

Andere bevoegdheden als musea en scholen worden op een speciale manier geregeld. Het Nederlandstalige onderwijs is in handen van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, het Franstalige onderwijs is in handen van de Franse Gemeenschapscommissie.

Daarnaast heb je ook nog de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie die zich bezighoudt met alles wat alle Brusselaars aangaat, maar die niets met de grond te maken hebben. Bijvoorbeeld de Brusselse ziekenhuizen.

Bekijk ook het belang van de federale en Vlaamse verkiezingen.

Meest gelezen