"Hellhole" of "de plek waar je opnieuw kan beginnen": hoe staat Brussel er nú voor?

Brussel lijkt een stad voor iedereen en niemand. Voor de ene betekent het een nieuw begin, denk maar aan de transmigranten die opvang zoeken in het Noordstation of het Maximiliaanpark. De andere heeft geen goed woord over voor de stad. Hoe zit het met dat “hellhole” waar president Trump over sprak? U ontdekt het in deze podcast van Joris Vergeyle.

"De vorm van een stad verandert, helaas, sneller dan het hart van de mensen", zo schreef de Franse dichter Charles Baudelaire in de 19e eeuw. Baudelaire zou het over het Brussel van vandaag kunnen hebben, de stad die hij zo hartsgrondig haatte. Brussel anno 2019 valt amper te vergelijken met het Brussel van 3, 30, 50 of 100 jaar geleden. 

Beluister hieronder de podcast "Brutopia. Een tocht door Brussel", met Pascal Verbeken:

Net zoals zovelen heeft ook auteur Pascal Verbeken een haat-liefdeverhouding met Brussel. Verbeken schreef net een uitnodigend boek over de stad: "Brutopia". Met het boek in de hand trekt Joris Vergeyle door het Brussel van nu, samen met de auteur. Wandel mee door de Noordwijk en de Kanaalzone, en ontdek onverwachte verhalen. 

Het boek "Brutopia" van Pascal Verbeken verschijnt bij uitgeverij De Bezige Bij.

Meest gelezen