Vlaanderen zet 25 dierenartsen in om slachthuizen te controleren: "Meest waterdichte systeem van Europa"

25 dierenartsen moeten vanaf begin volgend jaar toezien op het welzijn van dieren in Vlaamse slachthuizen. Dat kondigt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) aan. Tot nu controleerden inspecteurs van het federaal Voedselagentschap het dierenwelzijn. Maar omdat dat een Vlaamse bevoegdheid is, moeten er volgens Weyts inspecteurs bijkomen. Febev, de beroepsvereniging van de vleessector in ons land, vindt dat de 3 miljoen die Weyts daarvoor uittrekt, beter had kunnen besteed worden.

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights doet het al jaren: beelden van verborgen camera's in slachthuizen verspreiden om wantoestanden aan te kaarten. Zo was er het slachthuis VanDrie in Hasselt, waar dieren schokken kregen toegediend op gevoelige plaatsen. Of het slachthuis in Tielt, dat in november nog voor de rechtbank in Ieper moet verschijnen voor mogelijke wanpraktijken. Een slachthuis in Izegem werd dan weer meteen gesloten door minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA), nadat er beelden lekten waarop te zien was hoe dieren onverdoofd werden geslacht. 

Meteen komt dan de vraag op: worden slachthuizen wel voldoende gecontroleerd? Het federaal voedselagentschap (FAVV) controleert de slachthuizen wel, maar volgens Vlaams minister Weyts (N-VA) ligt de nadruk daarbij vooral op voedselveiligheid. Federaal minister van Landbouw, Denis Ducarme (MR), wees er dan weer op dat dierenwelzijn sinds de zesde staatshervorming een Vlaamse opdracht is. 

Daarom zal Weyts (N-VA) nu ook Vlaamse dierenartsen inzetten om de slachthuizen te controleren. "Die 25 dierenartsen moeten heel mobiel zijn, zodat ze op elk moment de 70 Vlaamse slachthuizen kunnen controleren." Kostenplaatje: 3 miljoen euro. Weyts wil op die manier "de mazen in het net dichten", en streeft naar "het meest waterdichte systeem van de Europese Unie". 

Made in Vlaanderen moet betekenen: gemaakt met maximaal respect voor dierenwelzijn

Ben Weyts, Vlaams minister van Dierenwelzijn (N-VA)

De dierenartsen zullen ofwel vast in dienst zijn, of daarnaast nog een praktijk kunnen openhouden. Ze moeten eind dit jaar worden gerekruteerd en zouden ten laatste begin volgend jaar aan de slag gaan. 

Een dure oplossing

Johan van Bosch van de pluimveesector vindt het geen probleem dat er externe controleurs komen kijken. “Er zijn in het verleden natuurlijk dingen gebeurd die niet goed te praten zijn, maar de sector heeft ook al maatregelen genomen om dat te verbeteren. We hadden eerder al een actieplan voorgelegd dat Weyts goedgekeurd had. We waren op de hoogte dat dit er zat aan te komen. “

Michael Gore van het Febev, de beroepsvereniging van de vleessector vindt dat het geld dat Weyts uittrekt beter had kunnen besteed worden, want de controles worden nu al uitgevoerd.  “Wij worden nu al continu gecontroleerd door mensen van het FAVV. Het voedselagentschap is federaal maar krijgt vanuit de deelstaten een budget om ook het dierenwelzijn –wat een regionale bevoegdheid is- te controleren. Ik denk dat er mits een betere dialoog geen drie miljoen extra nodig was geweest van de Vlaamse belastingbetaler om dat in goeie banen te leiden.” 

Van Bosch merkt op dat steeds meer mensen de vleesketen controleren:  “Ik constateer ook dat steeds meer controleurs mee komen kijken: ook mensen van de distributieketen en winkels als Colruyt willen mee het traject van kweek tot slacht opvolgen. Vliegende controles zijn een goed zaak omdat op die manier rap cowboys op te sporen zijn. Maar nul-risico dat er niets misloopt, bestaat niet”.

"We vragen ons wel af wie dat gaan betalen," zegt Van Bosch. "De consument vindt dat hij niet extra moet betalen en al zeker vegetariërs niet. Uiteindelijk vrezen we dat de rekening toch naar de sector gaat komen."

Dat vindt ook Thomas De Rover-De Brauwer, Ceo van het exportslachthuis Tielt. Zijn slachthuis kwam vorig jaar in opspraak omdat dierenactivisten van Animal Rights wantoestanden op film vastlegden. Hij vindt het een goede zaak dat de controle op dierenwelzijn uitgebreid wordt: “Nu al vulden controleurs van het voedselagentschap om de twee weken een checklist in. Wij hebben er geen probleem mee dat de controles uitgebreid worden en dat andere controleurs nu het dierenwelzijn komen controleren. Zolang dat maar niet meer gaat kosten.”

Michel Vandenbosch van dierenrechtenorganisatie Gaia is blij met de maatregel van Weyts. 

Meest gelezen