David Attenborough krijgt lof voor nieuwe klimaatfilm: "We hebben de macht om te veranderen"

BBC-coryfee sir David Attenborough (92) maakt zich grote zorgen over de klimaatopwarming, blijkt uit zijn nieuwe documentaire "Climate change: the facts". Beelden van een orang-oetan die zich verzet tegen de ontbossing van zijn territorium laten het publiek niet onberoerd.

De Britse pers is enthousiast over de documentaire “Climate change: the facts” die de BBC donderdagavond uitzond. Het is een oproep tot actie, schrijven Britse kranten. Attenborough klinkt streng, alsof zijn geduld op is, volgens The Times.  

Dit is de grootste bedreiging in duizenden jaren

In de docu zegt de beroemde bioloog en tv-maker: “Hoe angstaanjagend het ook klinkt, er is wetenschappelijk bewijs dat als we geen forse actie ondernemen de komende tien jaar, de natuur onomkeerbare schade kan oplopen en onze samenleving kan instorten." David Attenborough zegt dat dat de klimaatopwarming sneller gaat dan hij zich ooit had kunnen inbeelden.

De film biedt ook hoop. Als we actie ondernemen dan kunnen we de temperatuurstijging beperken tot anderhalve graad, aldus Attenborough.  De documentaire laat ook zien hoe dat kan, met voorbeelden van duurzaam gedrag: woningen isoleren, geen voedsel verspillen, minder runds- en lamsvlees eten, lokaal boodschappen doen. "Elk van ons heeft de macht om te veranderen en wel meteen," zegt Attenborough.

De jonge klimaatactivisten krijgen een gevaarlijke erfenis 

Allerlei experts komen aan het woord, en de film heeft ook aandacht voor de klimaatbetogende jongeren wereldwijd, onder wie Greta Thunberg. "Deze jongeren hebben een boodschap voor ons, want zij krijgen deze gevaarlijke erfenis in handen," zegt de 92-jarige David Attenborough.

De orang-oetan tegen de bulldozer

In de film worden ook beelden gebruikt van een orang-oetan die zich verzet tegen een bulldozer die bomen rooit en zijn habitat verwoest. Dat is een filmpje uit Indonesië, dat vorig jaar door de organisatie International Animal Rescue is verspreid. Maar ook nu weer lokken de beelden veel kwade reacties uit op sociale media.

David Attenborough maakt al decennialang schitterende natuurdocumentaires, zoals “Planet Earth” en “Blue Planet”, waarbij zijn eigen nieuwsgierigheid naar flora en fauna het publiek prikkelt.

Maar hij kreeg ook kritiek, omdat hij te lang zou gezwegen hebben over de opwarming van de aarde. Collega-bioloog en schrijver Georges Monbiot vond dat hij "zijn geliefde levende natuur verried" en zich niet scherp genoeg uitsprak over ieders verantwoordelijkheid om de planeet te redden.

Minder plastic: het "Attenborough-effect"

Nochtans bleek uit een recente studie dat Amerikaanse en  Britse consumenten op een jaar tijd de helft minder plasticverpakkingen gebruiken, en dat wordt het "Attenborough-effect" genoemd. In de reeks "Blue planet II" bracht hij omstandig in beeld hoe zeedieren te lijden hebben van plastic afval.

Sinds begin deze maand loopt op Netflix ook de docureeks “Our planet” van en met Attenborough. Na 67 jaar exclusief voor de BBC gewerkt te hebben worden nu acht afleveringen op de internetbetaalzender Netflix uitgezonden. Er is vier jaar aan gewerkt en in 50 landen gefilmd. En ook in die reeks is de toon van Attenborough urgent en bezorgd.

Enkele maanden geleden hield hij ook al een dreigende toespraak op de VN-klimaattop in Polen.

Meest gelezen