Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Franse gerecht opent een onderzoek naar frauduleuze geldwerving voor de Notre-Dame

Het parket van Parijs is een onderzoek gestart naar mogelijke fraude bij de werving van fondsen voor de wederopbouw van de Notre-Dame. Dat is het gevolg van een klacht van de Fondation du Patrimoine, een officiële instelling. Het gaat vooral om niet-gecontroleerde privé-initiatieven die geld willen ophalen.

De dag na de brand heeft de Fondation du Patrimoine in Frankrijk een campagne gestart om geld in te zamelen voor de wederopbouw van de iconische kathedraal in het centrum van Parijs. Intussen heeft ook een aantal andere organisaties zich daarachter geschaard.

Zoals te verwachten was, zouden nu ook oplichters op die kar gesprongen zijn. De Fondation du Patrimoine heeft nu tegen minstens een onder hen een klacht ingediend bij het parket van Parijs en dat is een onderzoek gestart. Het parket heeft al weet van mensen die zich aan de telefoon of via e-mail uitgeven als vertegenwoordigers van de "fondation" en oproepen om geld te storten op bepaalde bankrekeningen. Dat zou echter gebeuren zonder medeweten van de stichting.

Die organisatie waarschuwt internetgebruikers ook voor een frauduleuze website https://donfondation-patrimoine-sauvonsnotredame.weebly.com. Die site zou de naam van de stichting misbruiken om vertrouwen te wekken. Het is gemakkelijk herkenbaar aan de naam weebly.com, wat wijst op een site die gratis aangemaakt is.

De Fondation du Patrimoine waarschuwt dat haar medewerkers nooit gebruik maken van telefoontjes, brieven of e-mails om geld te werven. Dat kan wel via de website van de stichting. In België kan steun aan de heropbouw van de Notre-Dame via de website en het rekeningnummer van de Koning Boudewijnstichting.

Meest gelezen