Game Boy wordt 30: "Draagbaar en verschillende games? Dat was revolutionair"

De Game Boy wordt vandaag 30. Van de draagbare spelcomputer gingen alles samen zowat 120 miljoen exemplaren over de toonbank. "Het was een revolutionair toestel", zegt game-expert David Verbruggen aan VRT NWS.

Op 21 april 1989 heeft de Japanse videogamegigant Nintendo de oorspronkelijke Game Boy gelanceerd in Japan en kort daarop in de Verenigde Staten. De iconisch grijze Game Boy wordt bij ons vanaf 1990 samen verkocht met het intussen al even bekende spel Tetris.

Lees verder onder een reclamefilmpje uit 1989 van de Game Boy:

Naar hedendaagse normen is de Game Boy zwaar en log, maar toen was het een technisch hoogstandje. Het schermpje is amper 66 millimeter in doorsnede. Er werden zelfs opklikbare vergrootglazen verkocht om het scherm groter te doen lijken. Alles is in het zwart-wit, enfin eerder groen-zwart. Het scherm zelf geeft geen licht, wat een uitdaging was voor gamers die ’s avonds wilden spelen. Vier batterijen leverden stroom en zijn goed voor zo’n 10 à 15 uur gameplay.

"Een draagbare spelconsole met wisselende games was toen revolutionair", vertelt Verbruggen. "De voorloper van de Game Boy (red. de Game & Watch) was ook draagbaar, maar daar was telkens maar één spel in geprogrammeerd. Bij de Game Boy kon je cartridges wisselen en dus verschillende spelletjes spelen."

Het verkocht als zoete broodjes waardoor spelontwikkelaars stonden aan te schuiven om games te ontwikkelen voor de Game Boy

David Verbruggen, game-expert

De Game Boy blijkt een instant commercieel succes. In amper twee weken tijd is de volledige Japanse voorraad uitverkocht, goed voor 300.000 verkochte toestellen. Op de eerste dag van de Amerikaanse lancering gaan 40.000 toestellen over de toonbank. Alles samen zijn van de verschillende versies zo’n 120 miljoen exemplaren verkocht.

"Het verkocht als zoete broodjes, waardoor spelontwikkelaars stonden aan te schuiven om games te ontwikkelen voor de Game Boy", zegt Verbruggen. "Er waren dus enorm veel spelletjes voor beschikbaar."

Lees verder onder de video waarin kindacteur Macaulay Culkin aan de hand van een Game Boy uitlegt hoe een Nintendo-spelcomputer werkt.

Videospeler inladen...

Na de oorspronkelijke Game Boy volgden verschillende nieuwe versies: zwart-wit werd kleur en de toestellen werden steeds kleiner of kregen extra schermpjes. De populairste games doorheen die jaren zijn klassiekers als Tetris (38 miljoen verkocht) en de spelletjes rond Super Mario (35 miljoen verkocht) en uiteraard de Pokémongames (85 miljoen verkocht).

De wereldwijde trend is in het voordeel van de smartphone

David Verbruggen, game-expert

In 2019 lijkt het rijk van de draagbare spelconsoles stilaan uit. De scepter is overgenomen door de smartphone waarop veel spelletjes al dan niet gratis kunnen worden gedownload. "De wereldwijde trend is in het voordeel van de smartphone", zegt ook Verbruggen. "Al wordt de Nintendo DS, de huidige opvolger van de Game Boy, nog goed verkocht. Zeker in Japan."

Toch is de kentering stilaan ingezet, want Nintendo heeft jarenlang hun topmerken zoals Mario en Pokémon afgeschermd van andere platformen. Ze waren dus enkel op hun toestellen te spelen. Sinds kort heeft Nintendo Pokémon Go en Mario Kart gemaakt voor mobiele telefoons. "Dat is echt wel het teken dat ze die concurrentie van de smartphone voelen", besluit Verbruggen.

Meest gelezen