Gerechtelijk onderzoek naar betaalsysteem van RES Prepaid

Het parket van Leuven is gestart met een gerechtelijk onderzoek naar het betaalsysteem van RES Prepaid. "Dat komt er na klachten van de Nationale Bank en de FOD Economie", bevestigt parketwoordvoerster Sarah Callewaert vrijdag.

De ondernemingsrechtbank van Leuven heeft gisteren de vennootschap RES Prepaid failliet verklaard. Dat is de onderneming achter de betaalkaart waarmee consumenten met een alternatieve munt konden betalen bij aangesloten lokale handelaars. De Nationale Bank van België heeft als toezichthouder de registratie van RES Prepaid als beperkte instelling voor elektronisch geld ingetrokken.

Het alternatieve betaalsysteem zou gebouwd zijn op een dubieus piramideconcept. Op 10 juni 2017 werd de vennootschap al eens gedagvaard voor de Leuvense correctionele rechtbank. RES Prepaid ontsprong toen de dans, maar het bleek slechts uitstel van executie. "De twee klachten nopen ons tot een nieuw onderzoek", stelt Callewaert.

RES Prepaid werkte met een herlaadbare betaalkaart. Daarop konden punten worden gestockeerd. Consumenten konden met de alternatieve munt betalen bij aangesloten handelaars. Particulieren die nog geld op hun kaart hebben staan, moeten afwachten of de curatoren Ilse Van de Mierop en Steven Verbeke nog iets kunnen recupereren.

De raad van bestuur van de cvba RES roept inmiddels op Facebook op tot een bijzondere algemene vergadering met een herstructurering als enig agendapunt. De bestuurders van de coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid stellen dat het betaalmiddel blijft bestaan, ondanks het faillissement. "Alle coöperanten moeten betalingen in RES blijven aanvaarden", zeggen ze.

Meest gelezen