"De steniging van Sint-Stephanus" door Charles Le Brun uit 1651 is een van de meesterwerken.

Grote schilderijen worden uit Notre-Dame gehaald: "Vrijwel onbeschadigd gebleven"

In Parijs is begonnen met het weghalen van de grote schilderijen in de kathedraal van Notre-Dame. Volgens minister van Cultuur Franck Riester zijn die grotendeels onbeschadigd gebleven tijdens de hevige brand van maandagavond. Ook de 180.000 bijen die op het dak van de kathedraal wonen, zouden de ramp overleefd hebben.

"De schilderijen in de kathedraal konden worden behoed voor de vlammen en worden nu weggehaald en op een veilige plaats opgeborgen. Ze zijn niet beschadigd en zijn in vrijwel normale staat", zo zei de Franse minister van Cultuur Frank Riester vandaag.

Tijdens de hevige brand van maandagavond hebben brandweerlui, priesters en vrijwilligers kleinere kunstwerken en schatten uit de kathedraal gehaald. Die werden tijdelijk overgebracht naar het nabijgelegen stadhuis. Het ging dan onder meer om de twee belangrijke relieken, de doornenkroon die Jezus volgens de overlevering zou gedragen hebben bij de kruisiging, en een tuniek van de heilige koning Lodewijk IX van Frankrijk (1226-1270).

De grote schilderijen konden toen evenwel niet tijdig worden weggehaald en er werd gevreesd dat die in de brand waren vernield of beschadigd zouden zijn door de rook of door bluswater. Dat blijkt nu niet of nauwelijks het geval. Vandaag zijn 15 werken van de muren gehaald, ingepakt en overgebracht naar het museum van het Louvre. Het gaat onder meer om monumentale schilderijen van Laurent de La Hyre en Charles Le Brun uit de 17e eeuw.

Er zijn nu nog twee schilderijen, een reliek van Saint-Geneviève (patroonheilige van Parijs) en een een Maria met Kind die in de kathedraal blijven. De plek waar ze zich bevinden, is nog niet veilig genoeg om ze weg te halen. (Lees verder onder het schilderij).

"Petrus geneest de zieken met zijn schaduw", Laurent de La Hyre, 1635.. Foto: NDP.

Ook bijen hebben brand overleefd

Er is overigens nog ander goed nieuws uit Parijs. Zo zouden de meeste van de 180.000 bijen die in drie korven op het dak wonen, de brand overleefd hebben.

Uit dronebeelden was al gebleken dat de bijenkorven niet getroffen waren door het vuur. en volgens Nicholas Géant, de imker van de Notre-Dame, zal ook de rook de bijen niet gedood hebben, maar ze hoogstens wat versuft gemaakt hebben.

Intussen heeft de woordvoerder van de Notre-Dame bevestigd dat de bijen in en uit de korven vliegen, zo liet Géant aan de plaatselijke media weten.

Ook Beeopic, de organisatie achter de bijenkorven, heeft intussen bevestigd dat de dieren nog in leven zijn. Op Facebook postte Geeopic een foto van een waterspuwer met daarop een aantal bijen. 

Sinds 2013 worden er op het dak van de sacristie van de Notre-Dame bijen gehouden als onderdeel van een initiatief om het tanende aantal bijen in Frankrijk op peil te houden.

"De bekering van Paulus", door Laurent de La Hyre, 1637. Foto: Miguel Hermoso.
Ndp

Meest gelezen