Videospeler inladen...

Te weinig personeel aan de kust: zomerse weer bezorgt horeca-uitbaters kopzorgen

Het warme weer doet dit weekend heel wat mensen afzakken naar de Belgische kust. Om die toeristengolf op te vangen, gaan horecazaken massaal op zoek naar extra werkkrachten, maar dat blijkt niet zo vanzelfsprekend. “De vaste vacatures geraken niet ingevuld. Daardoor zijn uitbaters afhankelijk van jobstudenten en flexi-jobs”, zegt Mathias De Caluwe van Horeca Vlaanderen.

Het wordt dit weekend zomers warm weer. Met voorspellingen van zo'n 24 graden zoeken mensen massaal het strand op tijdens het paasweekend. Westtoer (Toerisme West-Vlaanderen) verwacht zo'n 375.000 dagtoeristen in de Belgische badsteden. Ook hotels zijn zo goed als overal volboekt.

De voorspelde drukte bezorgt horeca-uitbaters nu al kopzorgen. Het aantal vaste vacatures binnen de horecasector geraakt maar niet ingevuld, waardoor eigenaars van cafés of restaurants steeds meer beroep moeten doen op jobstudenten of flexi-jobs. "Eind februari stonden er meer dan 2.000 vaste vacatures open bij de VDAB", zegt Mathias De Caluwe, woordvoerder van Horeca Vlaanderen. "Die vacatures geraken maar niet ingevuld en dat vormt een probleem voor uitbaters."

Studenten en flexi-jobs

Door het tekort aan vaste werknemers moeten horeca-uitbaters steeds meer beroep doen op studenten en flexi-jobs. Maar ook dat loopt niet van een leien dakje. "Horeca-uitbaters moeten op momenten als deze last minute op zoek naar werkkrachten", gaat De Caluwe verder, "dat is met deze temperaturen zeker niet makkelijk. Studenten blokken liever tijdens deze periode of genieten zelf van het mooie weer."

Ook de zomer vormt een lastige periode voor uitbaters. Zeker tijdens de maand juni, wanneer de meeste studenten druk aan het blokken zijn, worden overal extra werkkrachten gevraagd. "Dat bewijst dat de horeca ontzettend afhankelijk is van het weer. Je moet daarop kunnen inspelen en dat is niet altijd eenvoudig", zegt De Caluwe. "Hoe langer op voorhand je weet dat het mooi weer gaat worden, hoe beter. Maar zo werkt het niet."

Bekijk de reportage over de horeca aan de kust uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen