James Arthur Photography

Kandidaten die opgeroepen worden om te "zitten": onvermijdelijk of kafkaiaans?

Lorin Parys (N-VA), Sammy Mahdi (CD&V), Egbert Lachaert (Open VLD) en Stefaan Van Hecke (Groen): allemaal zijn ze kandidaat op 26 mei en allemaal zijn ze opgeroepen als voorzitter of bijzitter in een kies- of telbureau. Kan uiteraard niet, maar hoe is het überhaupt mogelijk dat deze heren een oproepingsbrief hebben gekregen? 

"De vredegerechten beginnen al in maart met het aanduiden van de verschillende voorzitters", legt Koen Schuyten van Binnenlandse Zaken uit. "Dat is dus vóór de kandidatenlijsten voor de verkiezingen worden afgesloten. Het kan dus inderdaad voorkomen dat mensen die kandidaat zijn ook een oproepingsbrief krijgen."

Wie zo'n oproepingsbrief krijgt, is volgens de kieswet verplicht om dat aan te geven

Koen Schuyten (Binnenlandse Zaken)

Volgens Binnenlandse Zaken is er alleen een probleem als het gaat om politici die ook kandidaat zijn. Zo kreeg de Leuvense schepen Thomas Van Oppens (Groen) ook een oproepingsbrief, maar voor hem is er in principe geen probleem omdat hij geen kandidaat is op 26 mei. Wie wél kandidaat is, kan onder geen beding in een kies- of telbureau gaan "zitten". "Dat wordt beschouwd als een geldig excuus en wie zo'n oproepingsbrief krijgt, is volgens de kieswet verplicht om dat aan te geven", zegt Koen Schuyten.

"Dit komt toch wel kafkaiaans over", reageert Kamerlid Egbert Lachaert (Open VLD). "Dit betekent veel dubbel werk: brieven versturen, brieven ontvangen en vervolgens nieuwe brieven versturen." Lachaert pleit voor een andere manier van werken, waarbij de kandidatenlijsten bijvoorbeeld vroeger kunnen worden neergelegd.

Lees verder onder de tweet.

Lachaert wijst er ook op dat zijn oproepingsbrief op 8 april is verstuurd, nadat de kandidatenlijsten zijn neergelegd. Hij vindt het trouwens evenmin kunnen dat lokale politieke mandatarissen voorzitter of bijzitter van een kiesbureau zijn. "Dat is toch vreemd voor de burgers." Ook uittredend politiek personeel roep je volgens hem beter niet op.

"Het valt mij trouwens op dat deze keer opvallend veel kandidaten zijn opgeroepen om te zitten", zegt Lachaert nog.

Meest gelezen