Kever tast dennen aan op Mechelse Heide

Het gaat niet goed met sommige dennen op de Mechelse Heide. En dat is de schuld van de zestand-dennenschorskever.

"De kever is een inheemse soort, maar hij wordt problematisch als de bomen verzwakken", aldus zegt De Haeck van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. "De kever boort zich in de bast en legt daar eitjes. De larven van de kever graven dan een gangenstelsel uit onder de schors, waardoor de boom verzwakt omdat zijn levende weefsel beschadigd wordt. Daarna verspreiden ze zich verder en verplaatsen ze zich naar andere verzwakte bomen."

Als er genoeg biodiversiteit is in een bos, is er in principe geen probleem. Maar als er alleen maar Corsicaanse dennen zijn, wordt het bos veel kwetsbaarder omdat de voedingsbodem veel groter is. De opkomst van de kever heeft te maken met de droogte en warmte van de afgelopen jaren.

Meest gelezen