Auteur Michel Houellebecq krijgt Légion d'Honneur, de hoogste Franse onderscheiding

Sommigen bestempelen hem als een geniale visionair. Voor anderen is hij dan weer een ordinaire vrouwenhater. Michel Houellebecq laat zelden iemand onberoerd. Gisteravond kreeg Frankrijks meest omstreden romancier het Légion d'Honneur, de hoogste Franse onderscheiding, uit de handen van president Macron. 

"N'ayez pas peur du bonheur : il n'existe pas", schreef Houellebecq in "Rester vivant" (1997) .  Wees niet bang voor geluk, want geluk bestaat niet. Zwartgalliger dan Michel Houellebecq vind je ze niet makkelijk, hedendaagse auteurs.  Al noemen zijn fans die zwartgalligheid een masker waaronder een bijzonder kwetsbaar mens schuilt die hunkert naar liefde. En naar seks. Want erotiek en seksualiteit spelen een sleutelrol in het verzamelde werk van Michel Houellebecq.  De thema's van zijn boeken zijn bovendien bijna altijd maatschappelijk relevant.  Religieus fanatisme bijvoorbeeld, of in zijn laatste roman (Sérotonine), de moeilijkheden van de Fransen op het platteland om rond te komen.

Houellebecq schuwt zelden de controverse.  Zijn tegenstanders verwijten hem dat hij constant de controverse opzoekt.  In elk geval zijn de verkoopcijfers van zijn boeken indrukwekkend.  Houellebecqs werk is bovendien één van Frankrijks meest belangrijke culturele exportproducten.

Het was Napoleon die het "Légion d'Honneur" in het leven riep. Zijn verantwoording? "De Fransen houden niet alleen van gelijkheid, maar ook van onderscheidingen".  In de negentiende eeuw kregen vooral belangrijke militairen het "Légion". Gaandeweg kwamen ook burgers in aanmerking. Maar aan het prestige van de medaille werd nooit geraakt.  Ze is en blijft bestemd voor de allergrootsten.   

Meest gelezen