Open VLD wil minimale dienstverlening bij luchtverkeersleiders

Open VLD wil dat er bij de luchtverkeersleiders van Skeyes, het vroegere Belgocontrol, altijd een minimaal aantal werknemers aan het werk zijn. Kamerleden Veli Yüksel en Sandrine De Crom dienen daar een wetsvoorstel voor in. De invoering van de gegarandeerde dienstverlening bij de luchtverkeersleider staat eigenlijk in het regeerakkoord, maar is nog niet verder uitgewerkt.

Omdat de problemen met zieke luchtverkeersleiders bij Skeyes maar blijven aanhouden, wil Open VLD die passage uit het regeerakkoord nu toch omzetten in de praktijk. De Crom en Yüksel dienen een wetsvoorstel in om de minimale dienstverlening in te voeren bij Skeyes, naar analogie met wat bij de spoorwegen is ingevoerd.

Volgens Yüksel, die recent overstapte van CD&V naar Open VLD, is het vooral zijn voormalige partij die tegenlag in de discussie. "Ik denk dat ik mag zeggen dat CD&V daar niet voor te springen stond", klinkt het. "Maar ik denk dat het intussen voor iedereen duidelijk is dat we naar een gegarandeerde dienstverlening moeten gaan."

Tegelijkertijd benadrukken Yüksel en De Crom dat de veiligheid van het luchtverkeer niet in het gedrang mag komen. "De personeelsleden van Skeyes moeten hun veeleisende job naar behoren kunnen uitvoeren. Als er inderdaad mensen te weinig zijn, dan moeten er dus meer worden aangeworven", klinkt het.  Het voorstel wordt nog voor de verkiezingen besproken in het parlement, maar de beslissing is voor de volgende legislatuur. 

Meest gelezen