"Na mijn Disneyperiode had ik het gevoel: nu moet ik iets anders doen!"

"Ik denk niet dat hij ooit genoegen zal nemen met veilige rollen. Nee, hij wil risico’s nemen en zo goed mogelijk zijn job uitoefenen. En goed in zijn job is hij zeker en vast!" Regisseur Burr Steers twijfelde dan ook nauwelijks toen hij 10 jaar geleden Zac Efron een rol in de bioscoopfilm "17 again" aanbood. De toen 21-jarige acteur had tot dusver vooral naam en faam gemaakt als de dansende en zingende hartenbreker in de "High school musical"-films en een gelijkaardige kleine rol in de filmmusical "Hairspray". Maar met "17 again" hoopte Efron zijn filmcarrière een andere wending te geven en zijn 'pretty boy/teen idol'-imago, dat door Disney gecreëerd was, enigszins bij te schaven. 

In "17 again", die midden april 2009 in wereldpremière ging, speelde Efron de rol van Mike O’Donnell, een 37-jarige futloze vader van 2 kinderen die opnieuw 17 wordt en met de ervaringen die hij heeft, zijn leven een andere inhoud kan geven. Naast Efron speelden ook Matthew Perry, bekend van "Friends", en Leslie Mann, bekend van onder meer "Knocked up", mee. De film deed het verrassend goed in zowel de Amerikaanse als Europese bioscoopzalen.

Zac Efron: "Toen ik het script gelezen had, wist ik onmiddellijk dat ik deze kans moest grijpen. Na "High school musical" zijn me zoveel rollen aangeboden die alleen maar plaatsvonden op een college of universiteit. Ronduit studentikoze rollen dan ook nog. Er was plaats voor romantiek en voor drama, zo eigen aan iemand die nog studeert. Maar nu mocht ik plots een 37-jarige spelen, een leeftijd waarvoor ik geen enkele referentie had. Dat sprak me onmiddellijk aan. Ik mocht nu dus de vaderrol voor mijn rekening nemen. Het leek me niet alleen plezieriger dan die andere rollen die me aangeboden waren, het was ook niet de meest voor de hand liggende keuze. Maar het was geweldig om die rol te spelen. Ik ben dus zo blij dat ze me aangeboden werd." (Indie London, april 2009)

"Tot hiertoe speelde ik alleen maar tieners, maar nu kon ik iemand neerzetten die ouder dan 30 was. Dat vond ik tegelijkertijd intrigerend en intimiderend, want ik heb geen enkele band met die leeftijdscategorie. Ik weet hoe het voelt om een eerste keer te kussen, om een afspraakje te hebben dat niet loopt zoals je het zelf wil, om ruzie te maken met je ouders. Maar wat ik niet weet is hoe het voelt om ruzie te maken met je eigen dochter." (Emanuel Levy, april 2009)

"In de film zit er een scène waarin er condooms worden rondgedeeld en waar ik een speech hou over het feit dat je best wacht met seks tot je echt verliefd bent (zie scène hierbeneden) Ik kon heus wel begrijpen dat Mike op zijn leeftijd daar zo over denkt.  Na alles wat hij meegemaakt heeft. Wat hij daar predikt, is erg persoonlijk, recht uit het hart. Het was fantastisch dat ik dat nu mocht doen, omdat ik ook zo opgevoed ben." (OK!, april 2009)

"Deze film was wat ik op dit moment nodig had. Ik kon niet alleen werken met een geweldige cast, maar ook met een geweldige regisseur. Er werd me de mogelijkheid gegeven een tandje bij te steken. Oké, het verhaal speelt zich dan misschien nog wel af in een schoolomgeving, de rol die ik speel heeft helemaal niets te maken met school. Dergelijke rollen wil ik juist meer spelen." (NewsBlaze, april 2009)

"Na mijn Disneyperiode had ik het gevoel: nu is het moment om iets anders te doen! Deze rol kon ik op een miljoen manieren invullen. Wanneer Mike terug 17 wordt, spoken er duizenden dingen doorheen zijn hoofd. Plots is zijn leven erg gecompliceerd. Maar dat is juist wat ik graag wil doen: dingen waarvan men denkt dat ik ze niet aankan. Ik wil vooruit in deze business. Ik wil de uitdagingen aangaan." (She knows, april 2009)

"Ik heb veel geleerd van deze film, omdat de regisseur me steeds aanporde het beste uit mezelf te halen. Wat voor hem soms wel frustrerend was, bijvoorbeeld als hij me vroeg  om me in te leven in een bepaalde situatie, terwijl ik niet anders kon dan zeggen: "Maar ik heb helemaal geen dochter. Ik kan dat niet." Maar Burr bleef maar duwen en trekken, waardoor ik dus heel veel aan deze film gehad heb. Die film heeft me alvast in de juiste richting geduwd." (Indie London)

Intussen is Efron, 31 nu, een van de populairste acteurs in Hollywood en was hij te zien in kassuccessen als "That awkward moment", "Neighbors", "Dirty grandpa", "Baywatch" en "The greatest showman". Voor zijn rol in "The lucky one" won hij zowel een "People’s Choice Award" als een "Teen Choice Award". 

Meest gelezen