Verwendung weltweit

Vogels hebben last van de droogte: "Zet een schaaltje met water in uw tuin"

Natuurpunt vraagt mensen om schaaltjes met water buiten te zetten voor de vogels. Die hebben namelijk last van de droogte. "Er zijn weinig plassen op dit moment waar vogels kunnen drinken of hun verenkleed onderhouden", zegt Hendrik Moeremans van Natuurpunt.

"We zitten met een heel erg droge periode, de afgelopen weken en maanden", zegt Moeremans. "Dat in combinatie met de opmerkelijk hoge temperaturen, zorgt ervoor dat vogels het extra moeilijk krijgen. Op dit moment zijn veel vogels in de weer met hun nesten klaar te maken en eventuele jongen al te voeden. Vogels vliegen nu af en aan om voldoende rupsen en ander voedsel voor die jongen te voorzien. Ze moeten in prima gezondheid blijven om dit te kunnen volhouden gedurende de komende dagen en weken."

Door de droogte zijn er minder plassen en andere watervoorzieningen in de natuur. "De mensen kunnen een handje helpen door een schaaltje met water in hun tuin te zetten, zodat vogels kunnen bijtanken en ook hun verenkleed op orde kunnen houden. Dat is belangrijk om te kunnen blijven af- en aanvliegen om hun jongen te voeden."

Moeremans geeft nog enkele tips: "Kies best voor een schaal met niet te steile randen, zoals een soepbord. Zet ze op een veilige plek op de grond of op een voederplek. Zorg dat het water voldoende ververst wordt. Bijvoederen is niet nodig. Zonnebloempitten kun je wel geven, maar zeker geen vetbollen. Daarvoor is het nu veel te warm."

Beluister hier het gesprek met Hendrik Moeremans van Natuurpunt in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Meest gelezen