Nieuwe hypothese over baby's die geboren werden zonder arm of handen in Frankrijk

Raakt het mysterie van de misvormde baby's in enkele Franse regio's stilaan opgelost? Een nieuwe hypothese wijst in de richting van vervuild drinkwater, zegt alvast Emmanuelle Amar, die samen met enkele anderen de zaak destijds aan het licht bracht.  

De afgelopen negen jaar werden in Frankrijk meer dan twintig gevallen opgetekend van baby's die geboren werden met afwijkingen aan de armen en handen. Dat was het geval in drie regio's: Ain (naast Lyon, aan de grens met Zwitserland), Morbihan (Bretagne) en Loire-Atlantique (bij Nantes). Bij de slachtoffers is ook een Belgische mama, wier dochtertje Charlotte een deel van de arm mist. Zij woonde in Guidel, in Bretagne, en bracht de zaak mee aan het licht. 

Het was Emmanuelle Amar van het Remera-register voor aangeboren misvormingen die uitkwam op de denkpiste van het vervuilde drinkwater, meldden verschillende Franse media de voorbije dagen. Amar is Remera-directrice voor de regio Rhône-Alpes, waartoe het departement van de Ain behoort.

Sinds de zaak in de herfst van vorig jaar grote media-aandacht kreeg, ontving zij al verschillende tips over mogelijke oorzaken en verklaringen. Amar had gesprekken met verschillende burgemeesters, en daaruit bleek dat er geen individuele oorzaken konden worden gevonden, zo vertelde ze aan BFM TV. Maar er kwamen wel enkele opvallende gelijkenissen aan het licht tussen de getroffen regio's. 

Einde van het netwerk

De gebieden liggen allemaal op het einde van het netwerk en het water kwam uit hoger gelegen, potentieel vervuilde gebieden. Het water zou vervuild kunnen geweest zijn door pesticiden, giftige industriële reststoffen of door een probleem tijdens onderhoud van de leidingen. Guidel en Calan, twee gemeenten in de Morbihan waar vijf gevallen zijn vastgesteld, liggen amper 10 kilometer uit elkaar. 

Emmanuelle Amar zet haar onderzoeken met haar werkgroep voort. Parallel daaraan onderzoekt ook een wetenschappelijk comité, dat speciaal door de regering daarvoor is opgericht, de zaak. Het gaat dus om voorlopige bevindingen, de zaak wordt verder onderzocht. 

Emmanuelle Amar

Meest gelezen