Videospeler inladen...

Oekraïense presidentskandidaten debatteren in stadion: "Systeem omverwerpen" vs. "Geef het land niet over aan Poetin"

Op de laatste campagnedag voor de Oekraïners beslissen wie hun nieuwe president zal worden, zijn de twee kandidaten eindelijk oog in oog komen te staan met elkaar. Huidig president Petro Porosjenko en zijn uitdager Volodimir Zelenski, een bekende acteur/stand-upcomedian, hebben de degens gekruist in een groot stadiondebat. Beide kandidaten hebben vooral hun eigen stokpaardjes bereden: Porosjenko gebruikte zijn ervaring als belangrijkste argument, terwijl Zelenski zijn positie tegen de corruptie van het establishment uitspeelde.

Na weken van gekibbel via de media over de organisatie van een debat, is het nu eindelijk gebeurd: Petro Porosjenko en Volodimir Zelenski hebben het tegen elkaar opgenomen in een debat in het grootste stadion van de hoofdstad Kiev. 

In dat stadion stonden twee podia, beide kandidaten hadden hun eigen podium meegebracht. Het middenplein werd ook opgedeeld in twee vakken. Aan het begin van het debat werd er met kop of munt besloten aan wiens kant het debat werd gehouden, Zelenski won de toss.

Vroeger stond ik ook achter Porosjenko. Maar ik heb me vergist.

Volodimir Zelenski

De kandidaten mochten om de beurt vijf minuten spreken. Zelenski begon met te zeggen dat hij "een eenvoudig mens" is. "Vroeger stond ik ook achter Porosjenko. Maar ik heb me vergist, we hebben ons allemaal vergist", aldus Zelenski. "Ik ben geen politicus, maar een mens. Ik wil het systeem omverwerpen. Ik ben het resultaat van uw fouten en beloftes", wierp hij Porosjenko toe.

Porosjenko (links) en Zelenski (rechts) overleggen tijdens het debat.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Porosjenko stelde even later de hamvraag aan Zelenski: wat is zijn plan voor de komende vijf jaar, mocht hij verkozen worden? Er is namelijk nog maar weinig bekend over de standpunten van Zelenski, een nieuweling in de politiek. Zijn antwoord luidde: "Ik ga de Europese keuze van de Oekraïners volgen. Ik ga maar voor één ambtstermijn, en ik duim dat na die vijf jaar uw entourage niet langer in de politiek zit."

Wat verbergt u voor het Oekraïense volk?

Petro Porosjenko

Porosjenko profileerde zich in zijn antwoorden als een sterke president en opperbevelhebber van het leger, die de laatste vijf jaar alles gedaan heeft om Oekraïne te beschermen tegen de Russische agressie. Hij beschuldigde Zelenski ervan een marionet te zijn van de steenrijke oligarch Igor Kolomojski. Zelenski's populaire serie wordt namelijk uitgezonden op diens televisiekanaal. 

"U bent niet het personage uit uw serie, u bent hier niet met de bus of met de fiets naartoe gekomen (zoals het personage in de serie, een eenvoudige leraar die president wordt nvdr). Wat verbergt u voor het Oekraïense volk?", zo rondt Porosjenko zijn laatste redevoering af. "Geef ons land niet over aan Poetin!", maande hij de toeschouwers aan.

Porosjenko houdt eerst nog rally

Porosjenko had in de aanloop naar het debat nog een rally gehouden in de hoofdstad Kiev. Hij sprak duizenden van zijn aanhangers toe op het Onafhankelijkheidsplein, waar in 2014 het epicentrum van de protesten lag.

Porosjenko waarschuwde in zijn toespraak opnieuw voor het gevaar van een entertainer als Zelenski als president en opperbevelhebber van het Oekraïense leger. "Poetin droomt van een zwakke en slecht voorbereide nieuweling. Poetin droomt van chaos", zei Porosjenko. Na de rally trokken de aanhangers van de president in karavaan naar het stadion waar het debat plaatsvond.

(Lees voort onder de foto)

Porosjenko begroet zijn aanhangers op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Zondag vindt de tweede en beslissende ronde van de verkiezingen plaats. Volgens de laatste peilingen heeft Zelenski een grote voorsprong op de huidige presdent: de tv-ster zou meer dan 72 procent van de stemmen halen, terwijl een goede 25 procent voor Porosjenko zou stemmen.

Bekijk het verslag van Jan Balliauw in Oekraïne uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen