Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

President Porosjenko: "Oekraïne dreigt failliet te gaan"

Oekraïne dreigt zijn schulden niet terug te kunnen betalen nu een rechtbank een belangrijke nationalisering in de banksector nietig verklaard heeft. Dat heeft president Petro Porosjenko gezegd. Tijdens een televisietoespraak excuseerde hij zich voor de gemaakte fouten nu hij de laatste dagen van de kiescampagne ingaat.

"Bij zo'n avontuur dreigen tientallen miljoenen klanten hun geld te verliezen. Het hele land dreigt dan failliet te gaan en in een nieuwe economische crisis te belanden", zei Porosjenko.

Het Oekraïense gerecht verklaarde donderdag de nationalisering van de grootste private bank van het land eind 2016 nietig. De rechtbank van Kiev vindt dat de verkoopovereenkomst over de PrivatBank "ongeldig" is. Door de nationalisering, waarmee Oekraïne de banksector overeind wilde houden, verloren miljardair Igor Kolomojski en medestanders de controle over de instelling. De centrale bank liet reeds weten dat ze beroep zal aantekenen.

Porosjenko ligt in de peilingen voor de tweede ronde van de presidents­verkiezingen ver achterop ten opzichte van concurrent Volodimir Zelenski. De acteur en komiek is een politieke nieuwkomer.

Meest gelezen