Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Opnieuw mensenzeeën in Algerijnse steden: "Het hele regime moet weg"

Voor de negende vrijdag op rij is er in Algerije massaal betoogd tegen het regime. De betogers nemen geen genoegen met het "overgangsregime" dat de macht heeft overgenomen van de afgetreden president Bouteflika en willen dat ook andere kopstukken opstappen.

De grote verkeersaders van de hoofdstad Algiers staan vanmiddag opnieuw vol met erg veel betogers. Ook in andere grote steden zoals Oran, Constantine en Annaba zijn veel mensen op straat gekomen.

Zij nemen duidelijk geen genoegen met het opstappen van president Abdelaziz Bouteflika eerder, maar willen nu ook de andere kopstukken van het regime weg. Enkele dagen geleden heeft zo Tayyeb Belaiz ontslag genomen als voorzitter van het Grondwettelijk Hof.

Belaiz maakte deel uit van wat in Algerije de "3B" wordt genoemd: Belaiz, premier Noureddine Bedoui en Abdelkader Bensalah, de voorzitter van de Senaat en interim-staatshoofd tot de volgende verkiezingen. Bedoui en Bensalah zijn nog wel in functie en dat zint de betogers niet.

Eerder had stafchef Gaed Salah aangekondigd dat het leger geen geweld zou gebruiken tegen de betogers, maar dat heeft niet zo veel vertrouwen gewekt bij de manifestanten. Waren dat aanvankelijk vooral jongere werklozen, dan is dat nu uitgebreid tot de hele maatschappij en lopen er ook mensen uit voormalige steunpunten van het regime, zoals het staatsenergiebedrijf Sonatrach, en zelfs militaire veteranen in uniform lopen mee in de betogingen.

(Lees verder onder de foto).

Een cartoon van interim-staatshoofd Bensalah op de knie van stafchef Gaed Salah.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Hoe ver staat het protest in Algerije?

De betogers zijn er -tegen alle verwachtingen in- in geslaagd om een aantal koppen te doen rollen. Het protest tegen de 83-jarige Bouteflika was niet zo zeer tegen hem persoonlijk gericht, dan wel tegen de "kliek" van familieleden en vertrouwelingen die in werkelijkheid regeerden voor de zwaar zieke president. Intussen zijn een aantal van die mensen uit de kring rond Bouteflika afgetreden en opgepakt. Het ontslag van Tayyeb Belaiz heeft het vertrouwen van de betogers nog versterkt.

Volgens de grondwet is Bouteflika opgevolgd door Senaatsvoorzitter Bensalah en heeft die verkiezingen uitgeschreven op 4 juli. De betogers vinden dat evenwel een schertsverkiezing, want de oppositie zou geen tijd hebben om zich voor te bereiden en bijna niemand op straat heeft vertrouwen in premier Bedoui of in interim-staatshoofd Bensalah, twee vertrouwelingen van Bouteflika.

Er is nog meer: de Algerijnen zien ook hoe in Soedan het regime begint te kraken onder massaal volksprotest en willen ook in eigen land schoon schip maken. Een grote rol daarbij is weggelegd voor de erg machtige legertop. Die heeft gewaarschuwd voor chaos en geweld, maar stafchef Gaed Salah heeft ook beloofd om geen geweld te gebruiken tegen de betogers. Het leger -een belangrijke steunpilaar van het regime- speelt in elk scenario echter een erg cruciale rol en dat weten de betogers ook.

Meest gelezen