Laurie Dieffembacq

Oppositie heeft kritiek op Aalsterse burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) voor uitspraken over allochtone moeder

In Aalst hebben de oppositiepartijen Groen en SP.A kritiek op de uitspraken van burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) over de brand in een appartement waar drie kinderen alleen waren omdat hun moeder gaan werken was.

D'Haese had in een bericht op Facebook geschreven dat hij verbijsterd was dat drie kinderen van een allochtoon gezin zich alleen in een appartement bevonden terwijl hun moeder uit werken was, "op een moment dat de werkende Vlaming zich in vele bochten moet wringen om opvang te verzekeren."

Groen-fractieleider Lander Wantens vindt de uitspraken van D'Haese "een burgervader onwaardig" en stigmatiserend. "In plaats van een bepaalde gemeenschap te stigmatiseren zou de burgemeester beter werk maken van extra ondersteuning voor kinderopvang", zegt Wantens. Hij betreurt dat het vandaag geen evidentie is om geschikte en betaalbare kinderopvang te vinden voor alleenstaanden en mensen uit kansengroepen. "Dit heeft niets te maken met culturele of etnische achtergrond".

Ook SP.A-fractieleider Sam Van de Putte heeft kritiek op de burgemeester. "Platte politiek helpt mensen niet vooruit, wel investeringen in betaalbare kinderopvang, niet alleen tijdens de schoolvakanties, maar ook daarbuiten. Dit en het vorig bestuur hebben op het vlak van de versterking en de betaalbaarheid van de kinderopvang weinig gerealiseerd en te veel gefocust op besparingen", zegt Van de Putte. "De toekomst van mensen en niet hun afkomst moet het belangrijkste zijn."

(Lees verder onder de post.)

Moeilijker voor kwetsbare groepen

"De buitenschoolse opvang is voor veel mensen een enorm probleem", zegt hoofddocent gezinspedagogiek Michel Vandenbroeck. "Er zijn vijf grote spelers op het vlak van de buitenschoolse opvang. Er is het eigen netwerk, maar niet iedereen heeft een even groot netwerk. Daarnaast is er de opvang op school, maar die is er niet in de vakantie. Er zijn de speelpleinen, maar daar moet je lang op voorhand voor inschrijven. Voorts zijn er de initiatieven buitenschoolse opvang, maar die zijn er minder in de steden dan op het platteland en dan heb je nog de hele puzzel van privé- organisaties, die best wel duur zijn, en waarvoor je ook lang op voorhand moet inschrijven."

Bij kwetsbare groepen zijn er twee elementen die een rol spelen, zegt Vandenbroeck. "Vaak zitten zij in precairdere arbeidssituaties en kunnen zij dus moeilijker vele maanden op voorhand voorspellen wanneer ze precies opvang zullen nodig hebben. En omdat je niet alleen op voorhand moet reserveren, maar ook betalen, is dat wel een grote drempel. Daarnaast hebben zij ook niet altijd toegang tot de juiste informatie."

Meest gelezen