Videospeler inladen...

Paus betreurt bij Kruisweg onverschilligheid en egoïsme

Bij de Kruisweg aan het Colosseum in Rome, tijdens de viering van Goede Vrijdag, heeft paus Franciscus in een gebed "de uit politieke overwegingen gesloten harten" betreurd. Centraal in de homilie, van de hand van zuster Eugenia Bonetti, stond het lot van misbruikte vrouwen en slachtoffers van mensenhandel. Volgens het Vaticaan woonden 15.000 gelovigen de Kruisweg bij.

De Kruisweg is een eeuwenoude traditie en beeldt in veertien taferelen, de zogeheten staties, Jezus Christus' lijdensweg van zijn kruisiging uit. Na de homilie waarin de bijbelse taferelen van Christus' lijden geprojecteerd werden, sprak paus Franciscus ook zelf een gebed uit. Daarin betreurde hij de uitsluiting van migranten, de onverschilligheid en het egoïsme. Hij vestigde ook de blik op de klimaatopwarming: de aarde lijdt, maar de ogen van mensen zijn door hebzucht en macht verblind.

Franciscus verwees ook naar het lot van kinderen die "in hun onschuld en zuiverheid geschonden worden", opnieuw een verwijzing naar seksueel misbruik door geestelijken. De kerk, die zich volgens Franciscus "voortdurend van binnen- en van buitenuit aangevallen" voelt, verkeert vanwege de schandalen over misbruik en het verdoezelen ervan in verscheidene landen in een diepe crisis.

De Italiaanse missiezuster Eugenia Bonetti schreef de homilie die tijdens de projectie van beelden van de verschillende kruiswegstaties werd voorgelezen. Bonetti is voorzitter van de mensenrechtenorganisatie "Slaves no more" die strijdt tegen uitbuiting van vrouwen en mensenhandel. 

Pasen bekroont de Goede week en is het belangrijkste feest voor christenen. Op Stille Zaterdag, de laatste dag van de vastentijd, gaat de paus 's avonds in de Sint-Pietersbasiliek nog een paaswake voor, op Pasen spreekt hij zijn zegen "Urbi et orbi" uit vanop het balkon aan het Sint-Pietersplein. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen