Thierry Baudet (L) en Henk Otten (R)

Topman van rechts-populistische Forum voor Democratie uit kritiek op leider: "Baudet trekt partij te veel naar rechts"

De tweede man van de Nederlandse rechts-populistische partij Forum voor Democratie (FVD) uit stevige kritiek op partijleider Thierry Baudet. Die trekt de partij te veel naar rechts, vindt Henk Otten. De partij moet ook oppassen dat ze niet te veel rond de figuur van Baudet draait, klinkt het in een interview met de krant NRC. De openlijke kritiek is opmerkelijk, want Otten is een vertrouweling van Baudet.

Otten stond aan de wieg van FVD en voert vanaf volgende maand de grootste fractie in de Eerste Kamer aan, na de verkiezingsoverwinning van de partij vorige maand. De speech die partijleider Thierry Baudet toen gaf, daar kon Otten zich kennelijk niet in vinden. Baudets toespraak was namelijk doorspekt met elitaire retoriek waarbij hij volgens critici aanschurkte tegen blanke nationalisten.

"Ik had van tevoren tegen hem gezegd: ik zou een verbindende speech houden. Forum voor Democratie is nu een grote partij en dan moet je laten zien dat je serieus bent. Ik vind: bewaar zo’n verhaal voor een lezing. Doe dit niet als heel Nederland bezig is met de uitslag", aldus Otten. 

Je moet een politieke partij niet "gebruiken als vehikel voor academische debatten die je zelf leuk vindt", stelt de medeoprichter van Forum voor Democratie. Dat de partij door Baudet naar rechts opschuift en wordt beticht van racisme, stoort Otten en hindert volgens hem andere FVD'ers. "Baudet moet onze mensen niet nodeloos in de wind zetten."

Alt-right-types - mensen met extreemrechtse en identitaire ideeën - zijn wat Henk Otten betreft ook niet welkom in de partij.

"De partij is groter dan Baudet"

De speech op verkiezingsavond draaide bovendien te veel om Baudet, vindt Otten. "Ik zou alle lijsttrekkers uit de provincies op het podium hebben gehaald. Achteraf heb ik tegen hem gezegd: je had het succes meer moeten delen.”

Nu de partij groeit, zal de partijleider "eraan moeten wennen" dat hij andere FVD'ers naast zich op het podium moet dulden. Ook al is dat "best lastig voor hem", zegt Henk Otten. "Bij de oprichting hebben we de partij bewust stevig opgezet met een centraal bestuur. Maar nu zitten we in een andere fase." Volgens Otten moet de partij "levensvatbaar" zijn zonder figuren als hijzelf of Thierry Baudet.

Verder erkent Otten in het interview met NRC dat hij en Baudet van mening verschillen over de Europese Unie. Baudet houdt vol dat Nederland die zo snel mogelijk zou moeten verlaten, terwijl zijn tweede man wel heil ziet in nauwe economische samenwerking. Ook in het meldpunt voor "linkse indoctrinatie in het onderwijs", dat FVD in het leven riep en op zware kritiek kwam te staan, ziet de aankomend senator niets. "Dat heeft toch iets van een kliklijn."

Meest gelezen