Videospeler inladen...

Journalist gedood bij rellen in Noord-Ierland, politie gaat uit van "terroristische daad"

Een journalist is doodgeschoten bij rellen in een buitenwijk van de Noord-Ierse stad Derry/Londonderry. De vrouw werd geraakt door een kogel. De politie gaat uit van een "terroristisch incident".

De politie was huiszoekingen aan het verrichten in de Iers-Republikeinse wijk Creggan, toen ze plotseling werd bekogeld met molotovcocktails. Er werd ook geschoten. Tijdens de rellen die daarna ontstonden, werd de vrouw geraakt door een kogel. 

(lees verder onder de foto)

"Jammer genoeg kan ik bevestigen dat een 29-jarige vrouw vanavond in Creggan is omgekomen door schoten," zei hoofdcommissaris Mark Hamilton. "We behandelen dit als een terroristisch incident en we zijn een moordonderzoek gestart." De politie zoekt de dader in extremistisch-republikeinse kringen, dus katholieke kringen.  

Het slachtoffer is Lyra McKee, een opkomende jonge onderzoeksjournaliste die vooral onderzoek deed naar verdwijningen en ontvoeringen tijdens het conflict in Noord-Ierland. Ze zou daar binnenkort een boek over publiceren. Het is niet duidelijk of de vrouw per ongeluk als omstaander is gedood tijdens de rellen of dat ze geviseerd werd wegens haar onderzoekswerk.

(lees verder onder de tweet en foto)

Sektarische incidenten

Met het Goedevrijdagvredesakkoord van 1998 kwam een eind aan dertig jaar politiek geweld in Noord-Ierland, waarbij 3.600 doden waren gevallen. Aan de basis van de periode van "the troubles", zoals het conflict eufemistisch genoemd werd, lag de tegenstelling tussen de protestantse inwoners - de meerderheid - die voorstander zijn van de "Union" met Groot-Brittannië en de katholieken of "nationalisten" van wie de meesten een Verenigd Ierland willen. Beide zijden richtten gewapende milities op, zoals het IRA (Irish Republican Army) en aan unionistische kant het UDA (Ulster Defence Association).

De ondertekening van het Goedevrijdagakkoord maakte een einde aan het bloedige conflict. Maar rellen en sektarische incidenten bleven het land teisteren, vooral in de armere wijken van steden als Belfast en Derry/Londonderry.

(lees verder onder de video waarin VRT-journaliste Veerle De Vos het Noord-Ierse conflict uitlegt)

Videospeler inladen...

Brexit

De brexit heeft de vrees voor een heropflakkering van het geweld tussen Britsgezinden (voor het merendeel protestanten) en Iersgezinden (meestal katholieken) weer doen toenemen. Dat er een harde grens dreigt te komen tussen de Republiek Ierland en het Britse Noord-Ierland, veroorzaakt onrust in Iersgezinde kringen. Bovendien zit Noord-Ierland nu al een tijdlang zonder regering, nadat de samenwerking tussen nationalisten en Republikeinen enerzijds en Britsgezinde loyalisten anderzijds is afgesprongen. 

(lees verder onder de foto)

"Niemand wil terug naar die tijd"

Politieke leiders aan beide kanten veroordelen de moord op de vrouw. Arlene Foster, de leider van de Britsgezinde Democratic Unionist Party zegt: "Zij die vuurwapens droegen in onze straten in de jaren zeventig, tachtig en negentig, waren verkeerd. In 2019 zijn ze nog altijd verkeerd. Niemand wil terug naar die tijd." Volgens Michelle O'Neill van de Republikeinse partij Sinn Féin is de moord "een aanslag op heel de samenleving".  

De stad Derry/Londonderry was tijdens de "Troubles" een van de frontlijnen in het conflict. Iersgezinde katholieken noemen de stad "Derry", Britsgezinde protestanten "Londonderry". 

(lees verder onder de foto)

2011 AP

VRT-journaliste Veerle De Vos was in maart nog in Derry/Londonderry. Dit was haar reportage:

Videospeler inladen...

Bekijk hier de reportage uit Het Journaal

Videospeler inladen...

Meest gelezen