Wallonië blokkeert betalingen aan luchtverkeersleider Skeyes

Zolang de sociale spanningen bij Skeyes voortduren, zal het Waals Gewest geen betalingen meer uitvoeren aan Skeyes, het autonome overheidsbedrijf dat instaat voor de luchtverkeersleiding in ons land. Dat heeft Waals minister van Luchthavens Jean-Luc Crucke (MR) verklaard op de RTBF. Minister Crucke wil zo de druk opvoeren om snel een oplossing te vinden.

"Ik heb de administratie gevraagd de betalingen aan Skeyes te blokkeren. We betalen een bijdrage van 8 miljoen euro per jaar, plus 3 miljoen euro aan investeringen. Zolang we niet de gevraagde dienstverlening krijgen, zal Wallonië niet betalen en zeker niet meer, want Skeyes komt niet tegemoet aan zijn verplichtingen", aldus Crucke.

Wallonië is wel één van de kleinste betalers aan Skeyes. Het grote geld komt van de federale overheid en de vliegtuigmaatschappijen die een beroep doen op de luchtverkeersleiding van Skeyes.

Het is niet de eerste keer dat de Waalse minister zijn ongenoegen uit over het sociaal conflict bij het vroegere Belgocontrol. Dat conflict heeft al meer dan eens het nachtelijke vliegverkeer in de war gestuurd. Begin deze week brak Crucke nog een lans voor een minimale dienstverlening bij Skeyes. Hij dreigde er ook mee de Belgische luchtverkeersleiders in te ruilen voor buitenlandse spelers en opperde een regionalisering van de bevoegdheid. Volgens Sowaer, het Waals agentschap dat de luchthavens beheert, is dat echter een weinig haalbare piste.

Vorige nacht werd wel al de hulp ingeroepen van luchtverkeersleiders uit Duitsland om het vrachtvliegtuigverkeer op de luchthaven van Luik te kunnen waarborgen. Zij namen vanuit Duitsland de controle van de vluchten van en naar Luik iets sneller over dan gewoonlijk. Op die manier kan een deel van de onderbezetting bij Skeyes tijdelijk worden opgevangen.

Meest gelezen