Al bijna 23.000 jongeren deden mee aan Columbus-oriëntatieproef

Al bijna 23.000 jongeren hebben dit schooljaar meegedaan aan de Columbus-oriëntatieproef. Het aantal deelnemers stijgt jaar na jaar. De Columbusproef moet laatstejaars uit het secundair onderwijs helpen bij hun studiekeuze voor het hoger onderwijs. 

De proef geeft de leerlingen een beter zicht op waar ze goed en minder goed in zijn, maar peilt ook naar hun motivatie en hun studiehouding.  Opvallend zijn de verschillen tussen jongens en meisjes, zegt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

"We zien dat meisjes op een meer actieve manier bezig zijn met hun studiekeuze en dus ook hoger scoren op leervaardigheden en attitudes. Je ziet dat meisjes ook iets meer faalangst hebben dan jongens. Jongens scoren dan weer hoger op een aantal cognitieve vaardigheden zoals wiskunde en redeneren."

De Columbusproef geeft ook tips aan de leerlingen hoe ze bepaalde tekorten kunnen aanpakken. Vanaf volgend schooljaar zullen de leerlingen hun resultaten ook kunnen vergelijken met die van studenten die intussen hun eerste jaar in het hoger onderwijs succesvol hebben afgerond. 

Meest gelezen