Archieffoto van het Schipperskwartier in Antwerpen.

Antwerpen wil onveilige seks bestrijden: politiereglement voor bordelen aangepast 

Er komt in Antwerpen een uitdrukkelijk verbod op het promoten of aanbieden van onveilige seks. In september komt daarvoor een nieuw politiereglement voor seksuitbatingen die buiten de gedoogzone in het Schipperskwartier liggen. 

Politie en hulpverleners ervaren de laatste tijd dat de vraag naar onveilige seks (zonder voorbehoedsmiddelen) toeneemt. Daardoor stijgt ook het aanbod. De stijging wordt bevestigd in wetenschappelijk onderzoek en zorgt volgens de stad dat er een hoger risico is op seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) en infecties. Onveilige seks aanbieden of promoten wordt daarom vanaf september verboden.

Overlast

Ook op andere vlakken komen er nieuwe regels. Wie rondhangt in de onmiddellijke omgeving van de seksuitbatingen zal vanaf september kunnen worden aangesproken op "overlast" of "verstoring van de openbare orde". Hetzelfde geldt voor wie voorbijgangers "lokt", of de doorgang van de straat verspert. Ook geld verhandelen of prijsafspraken maken op het openbaar domein, wordt in de politiecodex opgenomen. 

Tot slot worden de voorwaarden waaraan seksuitbatingen moeten voldoen, duidelijker omschreven in het nieuwe politiereglement. Zo kunnen ze volgens de stad beter worden gecontroleerd op het vlak van veiligheid en hygiëne. De politie wil ook een beter zicht krijgen op wie er werkt en in welke omstandigheden, om uitbuiting en mensenhandel beter te kunnen bestrijden.

Meest gelezen