Videospeler inladen...

Appartementen verdringen steeds meer gezinswoningen op de huurmarkt

De huurmarkt in Vlaanderen wordt steeds meer gedomineerd door appartementen. Dat blijkt uit cijfers van de beroepsfederatie CIB die een Huurbarometer opmaakte. Twee op de drie nieuwe huurders vorig jaar kwamen terecht in een appartement. De gemiddelde verhuurprijs in Vlaanderen ligt op 700 euro, Antwerpen spant de kroon met een gemiddelde huurprijs van 872 euro voor een appartement, gevolgd door Leuven.  

De CIB analyseerde voor haar enquête 36.000 huurcontracten die vorig jaar werden gesloten via een makelaar. In werkelijkheid ligt het aantal woninghuurcontracten nog een stuk hoger, maar de cijfers geven wel de grote trends weer. De appartementen waren in 2018 goed voor 66,7 procent van de huurmarkt, met studio's en kamers loopt het cijfer op tot 70 procent.

De gemiddelde huurprijs van appartementen heeft de grens van 700 euro bereikt, en het aantal huurhuizen slinkt intussen zienderogen, vertelt Kristophe Thijs van de CIB: "Het gaat om een heel opvallende trend die zich de laatste jaren al aan het doorzetten was en nu dus duidelijk in beeld is gekomen."

Het aandeel van de huurappartementen steeg van 50 naar 70 procent, bij huurhuizen daalde dat van 44 naar amper 25 tot 30 procent

Rond de eeuwwisseling hadden we nog ongeveer 50 procent aan appartementen in de huurmarkt, op goed 15 jaar is dat cijfer met 20 procent gestegen, goed voor naar schatting 150.000 extra huurappartementen. "Tegelijk zien we dat er op de huurmarkt heel wat huurhuizen zijn verdwenen. Het gaat om ongeveer 70.000 huizen die uit de huurmarkt weg zijn. Vroeger zaten we daar aan 44 procent, maar 15 jaar later is ruim een vierde van die woningen uit het aanbod verdwenen en zitten we op 25 à 30 procent."

Het is voor grotere gezinnen moeilijk geworden om een rijwoning of halfopen bebouwing te vinden op de huurmarkt. De prijs is daardoor ook gestegen, al hangt er veel af van de kwaliteit en de isolatiewaarde. "In 2013 (bij het grote woonderzoek, red.) zagen we daar een gemiddelde huurprijs van 597 euro voor een eengezinswoning, nu gaan we boven de 700 euro (voor rijhuizen is het Vlaamse gemiddelde nu 770, voor halfopen bebouwingen 855 euro, red.)." Een kanttekening daarbij is wel dat het woononderzoek alle bestaande contracten mee in rekening bracht, terwijl de Huurbarometer enkel nieuwe contracten uit 2018 bekeek. 

Investeerders kiezen massaal voor nieuwbouwappartementen

Naar verklaringen voor de evolutie richting huurappartementen is het niet lang zoeken: investeerders kiezen steeds meer voor vastgoed, en gaan dan bij voorkeur naar nieuwbouwappartementen, omdat ze daar vrij van zorgen zijn en een hoger rendement kunnen halen. Het gaat ook om een waardevaste investering, die ze niet meer vonden op de aandelenmarkt, zegt Thijs. "Die appartementen zijn kwalitatief relatief zeer goed, en omdat het aanbod veel nieuwbouw bevat, is de gemiddelde huurprijs nu gestegen naar 700 euro." 

Antwerpen klopt Leuven

De gemiddelde huurprijs voor appartementen is, verrassend genoeg, niet het hoogst in Leuven, maar wel in Antwerpen, met een prijs van 872 euro. Leuven strandt op 811 euro. Daarna volgen Mechelen en Gent. 

Als we breder kijken, dan blijkt Vlaams-Brabant de duurste provincie om te huren, gevolgd door Antwerpen. West-Vlaanderen blijft daar de goedkoopste. 

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen