Stairway to Heaven prijkt opnieuw bovenaan Classics 1000 van Radio 1

Het nummer "Stairway to Heaven" van Led Zeppelin staat opnieuw bovenaan in de lijst van 1000 muziekklassiekers van Radio 1. "Bohemian Rhapsody" van Queen en "Wish You Were Here" van Pink Floyd vervolledigen de top drie. Ook dit jaar staan er geen vrouwelijke leadmuzikanten in de top 10 van de Classics 1000. 

Naar jaarlijkse gewoonte staat het nummer "Stairway to Heaven" van Led Zeppelin uit 1971 bovenaan de lijst van 1000 muziekklassiekers bij Radio 1. De hele week kon u luisteren naar de Classics 1000, zoals die werden gekozen door de luisteraars van de radiozender.

Het nummer "Stairway to Heaven" van Led Zeppelin werd opnieuw verkozen als grootste klassieker. "Bohemian Rhapsody" van Queen (vorig jaar op 5) en "Wish You Were Here" van Pink Floyd (vorig jaar op 2) vullen de top drie aan.

De top 10 

  1. Stairway to Heaven (Led Zeppelin)
  2. Bohemian Rhapsody (Queen)
  3. Wish You Were Here (Pink Floyd)
  4. Heroes (David Bowie)
  5. Child in Time (Deep Purple) 
  6. Shine On You Crazy Diamond (Pink Floyd) 
  7. Born to Run (Bruce Springsteen)
  8. Sultans of Swing (Dire Straits) 
  9. Black (Pearl Jam) 
  10. A Day in the Life (The Beatles)

Net zoals vorig jaar zijn er geen vrouwelijke artiesten te horen in de top 10, buiten Marijke Koger die de tamboerijn speelt in "A Day in the Life". Het is wachten tot nummer 13, "Go Your Own Way" van Fleetwood Mac, voor we de eerste vrouw (zangeres Stevie Nicks) prominent horen.

Sinead O'Connor is met "Troy" op plaats 51 de eerste solovrouw. Bij De Tijdloze van Studio Brussel eind vorig jaar liep er nog een campagne om het gebrek aan vrouwelijke artiesten in muziekoverzichten aan te kaarten, onder de opvallende naam "#Tietloze". 

Meeste noteringen voor The Beatles

Met 23 noteringen zijn The Beatles de meest gehoorde band in de Classics 1000. Ze worden gevolgd door David Bowie, die 18 keer voorkomt in het overzicht, en Bob Dylan met 16 noteringen. Jacques Brel is met 8 nummers de Belg met de meeste klassiekers in de lijst. Gorki kreeg met "Mia" dan weer de hoogste plaats als Nederlandstalige artiest (14). 

Hier vindt u het volledige overzicht van de Classics 1000 terug. U ziet ook of een nummer steeg of zakte in de rangschikking. 

Hier kan u een live-versie van "Stairway to Heaven" beluisteren: 

Meest gelezen